26 Ιουν 2010

Έρευνα Manpower: Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν «ταλέντα» οι εργοδότες


Ανακτήθηκε από http://www.kariera.gr
Τα 10 πιο δυσεύρετα επαγγέλματα για το 2010
Μίνα Μπαγιώτα

Έρευνα Manpower: Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν «ταλέντα» οι εργοδότες

Ταλέντα-εργαζόμενους δυσκολεύεται να βρει το 29% των εργοδοτών στην Ελλάδα, τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, αποκαλύπτει η «Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων 2010» της Manpower, που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε 36 χώρες από όλο τον κόσμο και σε σύνολο 35.000 εργοδοτών. Η Ελλάδα συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της μελέτης, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προαπαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται παγκοσμίως σε 31%. Στη χώρα μας, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 29%, που σημαίνει ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρότι το ...

ποσοστό αυτό, στην Ελλάδα, για το 2010 εμφανίζεται μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009, υπερβαίνει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τον αντίστοιχο δείκτη της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Αντολή και Αφρική), ο οποίος για το 2010 φτάνει το 23% .

«Με το δείκτη της ανεργίας να σκαρφαλώνει σε διψήφια νούμερα, τα αποτελέσματα της έρευνα της Manpower φωτογραφίζουν για άλλη μια φορά το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας: την ασυμφωνία ανάμεσα στις δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες σήμερα και σε εκείνες που διαθέτουν οι υποψήφιοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μένουν κενές, μια κατάσταση εξίσου δυσάρεστη για εργοδότες και υποψηφίους», επεσημαίνει η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μέχρι τώρα οι εργοδότες να αναζητούσαν τον εργαζόμενο που θα ταίριαζε τέλεια στις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης θέσης, από εδώ και μπρος όμως θα χρειαστεί να αναζητήσουν τον εργαζόμενο που παρότι δεν ταιριάζει απόλυτα στο συγκεκριμένο εργασιακό προφίλ, εντούτοις έχει τη δυνατότητα, μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης και εκπαίδευσης, να ανταποκριθεί στα ζητούμενά τους. «Είναι φανερό ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διευρύνουν την αναζήτησή τους, περιλαμβάνοντας σε αυτήν κατηγορίες ατόμων που μέχρι πρότινος δεν είχαν σκεφτεί: υποψήφιοι προερχόμενοι από κλάδους που σταδιακά φθίνουν, υποψήφιοι που διαμένουν μακριά από τον τόπο όπου εντοπίζεται η ζήτηση, νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, καθώς και ήδη εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι οποίοι θα αναλάβουν νέους εργασιακούς ρόλους», τονίζει η Δρ Κουσία.

Τα 10 πιο δυσεύρετα επαγγέλματα για το 2010

To σημαντικότερο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως διαπιστώνεται από την έρευνα της Manpower, εντοπίζεται στα στελέχη πωλήσεων, ειδικότητα η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση στελεχών εμφανίζει και ο χώρος της εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών, μία ειδικότητα που κάνει φέτος την επανεμφάνισή της στην 10η θέση της λίστας. Αντίθετα, η ασυμφωνία προσφοράς-ζήτησης στις διευθυντικές θέσεις του χώρου των πωλήσεων, που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη χρονιά, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα απουσιάζει από τα φετινά αποτελέσματα.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν είναι και φέτος οι ίδιες ειδικότητες με πέρυσι: οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, τα στελέχη πωλήσεων, οι τεχνικοί και οι πτυχιούχοι μηχανικοί.

Η έλλειψη ταλέντων στον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ιαπωνία με ποσοστό 76% καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους. Ακολουθούν οι: Βραζιλία (64%), Αργεντινή (53%), Πολωνία (51%), Αυστραλία (45%), Χονγκ Κονγκ (44%) και Μεξικό (42%). Λιγότερο έντονη είναι η έλλειψη ταλέντων στην Ιρλανδία (4%), τη Μεγάλη Βρετανία (9%), τη Νορβηγία (11%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (14%).
Οι μεγαλύτερες διαφορές στα αποτελέσματα της έρευνας το 2010 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2009 παρατηρούνται στη Ρουμανία (μείωση κατά 26%), στην Ταϊβάν (μείωση κατά 21%) και στη Νότιο Αφρική (μείωση κατά 19%).