23 Αυγ 2011

Συμβουλευτική κρατουμένων

ΑΕ. Ρηγούτσου Θεματική Υπεύθυνη Φυλακισμένων
Φορέας: ΙΔΕΚΕ
Αθήνα, Ιανουάριος 2005

Πρόλογος
Το κείμενο αυτό αποτελεί έναν "Οδηγό" για τη λειτουργία των τμημάτων Συμβουλευτικής κρατουμένων, στο πλαίσιο του έργου "Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων" (ΥΠΕΠΘ, ΕΠΕΑΕΚ 2, Μέτρο 1.1. ενέργεια 1.1.2., Πράξη 1.1.2Β).
Το κείμενο αυτό έχει ως στόχο:
- να περιγράψει εν συντομία μερικά χαρακτηριστικά της φυλακής και τις επιπτώσεις του εγκλεισμού στους κρατούμενους,
- να παρουσιάσει το ρόλο της εκπαίδευσης μέσα στις φυλακές
- να περιγράψει το πλαίσιο και τους στόχους των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων στις φυλακές
- να παρουσιάσει στους Συμβούλους το πλαίσιο και τους στόχους της Συμβουλευτικής,
- να οριοθετήσει το ρόλο του Συμβούλου,
- να περιγράψει το περιεχόμενο της Συμβουλευτικής το οποίο δίνει στους Συμβούλους μερικές ιδέες εναύσματα για συζήτηση - οι οποίες ενώ είναι απόρροια προηγούμενων εμπειριών εργασίας με κρατούμενους, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δεσμευτικές για τους Συμβούλους.

Δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχου κειμένου-πλαισίου για το χώρο των φυλακών, το παρόν κείμενο αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια στο χώρο εκπαίδευσης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, συγκεκριμένα των κρατουμένων, στις ελληνικές φυλακές. H προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πέρυσι, από την ομάδα της κ. Τρέσσου Υπεύθυνης της Επιστημονικής Ομάδας για την παραγωγή υλικού Συμβουλευτικής και τους Θεματικούς Υπεύθυνους Γ. Κουλιεράκη και Ε. Ρηγούτσου.
Το κείμενο αυτό, είναι μια πρώτη απόπειρα που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναυσμα για συζήτηση και περαιτέρω επεξεργασία από τους εμπλεκόμενους φορείς και άτομα. Οι ενότητες που ακολουθούν περιγράφουν με την αντίστοιχη σειρά κάθε έναν από τους στόχους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο (αρχείο pdf), πατήστε εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια: