19 Φεβ 2013

Τεχνικές συστάσεων και ασκήσεις γνωριμίας


Ανακτήθηκε από το project restart

Παιχνίδι Τριών Ερωτήσεων
•Το κάθε µέλος της οµάδας θα γράψει 3 τολµηρές ερωτήσεις που θα ήθελε να ρωτήσει τα υπόλοιπα µέλη της οµάδας. Να µην είναι συνηθισµένες όπως, για παράδειγµα "τι είναι το όνοµά σου" τύπου ερωτήσεις, αλλά κάτι σαν, "Πού είναι το πιο ενδιαφέρον µέρος που έχετε ποτέ ταξιδέψει" ή "Αναφέρετε ένα θέµα για το οποίο είστε απολύτως παθιασµένος".
• ∆ώστε τους χρόνο να µιλήσουν µεταξύ τους, και να υποβάλουν σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους στην οµάδα µια από τρεις ερωτήσεις τους.
• Μαζευτείτε και πάλι σαν µια οµάδα και ζητήστε από ένα άτοµο να σταθεί και να πει το όνοµα του. Αφού πει το όνοµα του, ζητήστε από τα µέλη της οµάδας να πουν τι ξέρουν για αυτό το άτοµο...



Παιχνίδι µε Χαρτί Υγείας
• ∆ώστε στην οµάδα ένα ρόλο χαρτί υγείας και ζητήστε από τον καθένα να πάρει όσο χρειάζεται χωρίς καµία περαιτέρω εξήγηση. 
•Αφού το κάθε µέλος της οµάδας πάρει ένα κοµµάτι χαρτί υγείας , πέστε στην οµάδα ότι ο καθένας από αυτούς πρέπει να πει ένα πράγµα για τον εαυτό του για κάθε τετράγωνο κοµµάτι που πήρε. 

Παιχνίδι µε Χάρτινο Αεροπλάνο
• Ο καθένας φτιάχνει ένα χάρτινο αεροπλάνο και γράφει σε αυτό το όνοµά του, ένα πράγµα που συµπαθεί και κάτι που αντιπαθεί στον εαυτό του (µπορείτε, επίσης, αν θέλετε να προσθέσετε άλλες ερωτήσεις). Μετά από ένα καθορισµένο σύνθηµα, ο Καθένας πετάει το αεροπλάνο του γύρω στο δωµάτιο. Όταν βρείτε ένα αεροπλάνο, το σηκώνετε και συνεχίζετε να τα ρίχνετε για 1-2 λεπτά. Όταν τελειώσει ο χρόνος, ο καθένας πρέπει να έχει ένα χάρτινο αεροπλάνο. Το αεροπλάνο που θα έχει ο καθένας στα χέρια του αναφέρεται σε χαρακτηριστικά του προσώπου που πρέπει να βρει και να παρουσιάσει στην οµάδα. 

Παιχνίδι ∆ιήγησης Ιστοριών
• Ο διευκολυντής αρχίζει να διηγείται µια ιστορία ξεκινώντας µε µια πρόταση. Το επόµενο πρόσωπο στον κύκλο θα προσθέσει ακόµα µια πρόταση και συνεχίζοντας ο καθένας στον κύκλο θα προσθέσει µια πρόταση στην ιστορία αφού επαναλαµβάνει τις προτάσεις που ήδη έχουν διαµορφωθεί. 

Παιχνίδι µε Τρία Κοινά 
• Χωρίστε την οµάδα σε µικρότερες οµάδες τον τριών ατόµων. Ο στόχος είναι η κάθε οµάδα να βρει 3 κοινά σηµεία των τριών οµάδων, αλλά όχι τα συνηθισµένα πράγµατα όπως την ηλικία, το φύλο ή το χρώµα τον µαλλιών. Πρέπει να είναι τρία ασυνήθιστα  Αφού αφήσουµε τις οµάδες να συζητήσουν για 10 - 15 λεπτά, η κάθε οµάδα θα πει στις υπόλοιπες οµάδες τα 3 πράγµατα που µοιράζονται όλες οι οµάδες µεταξύ τους. 

Παιχνίδι µε ∆ιακοπές τον Ονείρων µας
• Ζητήστε από τους συµµετέχοντες να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και να περιγράψουν µε λεπτοµέρεια της ιδανικές, τέλειες διακοπές τον ονείρων τους. 

Ετικέτες για το όνοµα και για το πρόσωπο του καθενός
• ∆ώστε στον καθένα 15 λεπτά για να δηµιουργήσει τη δική του ετικέτα µε το όνοµά του. Οι συµµετέχοντες µπορούν να γράψουν τα χόµπι τους, να σχεδιάσουν µια εικόνα, να περιγράψουν τον εαυτό τους, κλπ.

Για να δείτε ολόκληρο το εκπαιδευτικό υλικό από το project restart (αρχείο pdf, 286 σελ.), πατήστε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: