30 Ιουλ 2010

Τα τοπ δέκα λάθη των συνεντεύξεων


Αανακτήθηκε από kariera

Ποια είναι τα μεγαλύτερα «μαργαριτάρια» που έχουν πει υποψήφιοι, έτσι όπως έχουν καταγραφεί από τον Σύνδεσμο Διευθυντών Προσωπικού στην Αγγλία.
Τόνι Ρόι, Γενικός Διευθυντής της CareerBuilder.co.uk

Το να φτάνεις αργά ή να προσβάλλεις τον μελλοντικό σου εργοδότη είναι δύο σίγουρα πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνεις στην πρώτη σου συνέντευξη. Εξαιτίας αυτού, ο Σύνδεσμος Διευθυντών Προσωπικού μοιράστηκε με την CareerBuilder.co.uk τα μεγαλύτερα «μαργαριτάρια» που έχει δει να κάνουν οι υποψήφιοι. Από τον υποψήφιο που ερμήνευσε ένα κλασικό τραγούδι του Τζέιμς Μπράουν μέχρι εκείνον που θεωρούσε ότι η προσέγγιση του παλαιστή Hulk Hogan είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις έναν περίεργο πελάτη. Αυτή η λίστα είναι ένας οδηγός πραγμάτων που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις στις συνεντεύξεις σου.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα φετινά τοπ δέκα λάθη των συνεντεύξεων...

1. Όταν η τιμιότητα δεν είναι η καλύτερη τακτική
Όταν ένας υποψήφιος ρωτήθηκε τον λόγο που θέλει να δουλέψει για την εταιρία, αυτός απάντησε: «Γιατί μου αρέσει η κοπέλα στην υποδοχή».

2. Να διατηρείς τον επαγγελματισμό σου πάντα
Αποφασισμένος να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, ένας υποψήφιος άνοιξε το κασετόφωνο για να παίξει το κομμάτι «I feel good» του Τζέιμς Μπράουν.

3. Επέδειξε μόνο τα χαρακτηριστικά κατάλληλα για τη συγκεκριμένη θέση
Ένας υποψήφιος ερμήνευσε την ερώτηση «Μπορείς να μας δείξεις τις ικανότητές σου;» τόσο αυτολεξεί που άρχισε να εκτελεί μαγικά κόλπα στους ανθρώπους που του έπαιρναν συνέντευξη.

4. Να γνωρίζεις τη δουλειά
Η φράση «Στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή» πήρε νέα τροπή όταν ένας υποψήφιος δεν πήγε μόνο στη λάθος συνέντευξη αλλά και στη λάθος εταιρία.

5. Καταπίεσε τις τάσεις... δολοφονίας σου
Χωρίς καμία σκέψη, μια υποψήφιος έδωσε την εντύπωση στους ανθρώπους που της έπαιρναν συνέντευξη ότι είχε δολοφονήσει τον άντρα της.

6. Μη διασπάς την προσοχή σου
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να κρατάς το κινητό σου ανοιχτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αλλά αυτό, όπως φαίνεται, δεν εμπόδισε έναν υποψήφιο ο οποίος έλεγχε το κινητό του σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν.

7. Να δείχνεις ενδιαφέρον
Θέλοντας να εκτιμήσει τις φιλοδοξίες ενός υποψηφίου, ο υπεύθυνος της συνέντευξης τον ρώτησε πού βλέπει τον εαυτό του στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο υποψήφιος απάντησε: «Δεν έχω ιδιαίτερες φιλοδοξίες προόδου, αρκεί να πληρώνομαι πολύ περισσότερο».

8. Μη δείχνεις λάθος αφοσίωση
Σε μια αίτηση για δουλειά κατά το Σαββατοκύριακο ο υποψήφιος ενημέρωσε τους μελλοντικούς εργοδότες του ότι δεν θα μπορεί να πηγαίνει στη δουλειά όταν στην τηλεόραση θα παίζει μπάλα η αγαπημένη του ομάδα.

9. Όχι στη βία
Όταν ένας υποψήφιος ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει έναν δυσαρεστημένο πελάτη, αυτός απάντησε ότι θα προτιμήσει να παλέψει μαζί του αντί να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα διπλωματικά.

10. Μην ψάχνεις για αγάπη
Ένας υποψήφιος αποφάσισε να πάει τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω και ζήτησε από τον άνθρωπο που του έπαιρνε συνέντευξη να βγουν ραντεβού.

Πέραν από τα γλωσσικά σφάλματα που διέπραξαν οι υποψήφιοι, η έρευνα επεσήμανε τα πιο κοινά λάθη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Κατά συνέπεια, το 62% των υποψηφίων δεν προκάλεσε ενδιαφέρον λόγω κακής συμπεριφοράς, ακολουθούμενο από το 49% που ήταν αλαζονικό, το 44% που σχολίαζε αρνητικά τον τελευταίο ή τωρινό του εργοδότη και το 25% το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να απαντήσει στις ερωτήσεις αποτελεσματικά. Οπότε, αν θέλεις να μάθεις πώς θα πετύχεις στην επόμενη συνέντευξή σου ακολούθησε τις εξής υποδείξεις.

Πήγαινε διαβασμένος
Η συνέντευξη είναι ουσιαστικά το αποκορύφωμα της δυνατότητάς σου να πουλήσεις τον εαυτό σου, πείθοντας έτσι τον μελλοντικό σου αγοραστή (εργοδότη) ότι αυτό που του προσφέρεις είναι μια αξιόλογη επένδυση. Ενημερώσου για την εταιρία όπου στέλνεις το βιογραφικό σου, σκέψου κάποιες πιθανές καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζει και πρόσφερε μια λύση.

Μην «ανοιχτείς» πολύ
Απέφυγε την αποκάλυψη πολλών στοιχείων της προσωπικής σου ζωής. Όπως το κομμάτι του βιογραφικού σου «χόμπι και ενδιαφέροντα», να μοιραστείς πληροφορίες που εκτιμώνται σχετικές με τη θέση που διεκδικείς. Για παράδειγμα, αν κάνεις αίτηση για μια διοικητική θέση, το γεγονός ότι ήσουν αρχηγός της ομάδας ράγκμπι αποδεικνύει τις ηγετικές και οργανωτικές σου τάσεις. Πάντοτε να αντιμετωπίζεις τη συνέντευξη επαγγελματικά.

Να είσαι τίμιος
Μην προσποιείσαι ότι γνωρίζεις την απάντηση όταν δεν τη γνωρίζεις, δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις όλες τις απαντήσεις. Οι άνθρωποι που σου κάνουν συνέντευξη δεν προσπαθούν να σε «συλλάβουν», απλά θέλουν να διαπιστώσουν αν μπορείς να λύσεις προβλήματα. Αν κάνουν μια ερώτηση της οποίας δεν γνωρίζεις την απάντηση εξήγησε τα βήματα που θα ακολουθήσεις για να τη βρεις.

Προετοίμασε τις απαντήσεις σου
Το 80% των ερωτήσεων στις συνεντεύξεις μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: τις γενικές, τις ικανοτήτων και τις βασισμένες σε πιθανά σενάρια. Είναι πιθανόν ότι θα σου γίνουν ερωτήσεις, όπως: «Πες μου για εσένα», «Τι σε παρακινεί;», «Πες μου μια φορά όπου δούλεψες αποτελεσματικά σαν μέρος μιας ομάδας» και «Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, θα έκανες κάτι διαφορετικά;». Σκέψου τις απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις.

Να είσαι θετικός
Το να μιλάς για τον προηγούμενο εργοδότη σου με υποτιμητικό ύφος δεν είναι προτεινόμενο, ακόμη και αν το αφεντικό σου ήρθε από την Κόλαση. Αυτό δεν σε κάνει απλά να φαίνεσαι αντιεπαγγελματίας, αλλά επιτρέπει και σε όποιον σου κάνει τη συνέντευξη να σκεφτεί ότι το ίδιο θα κάνεις και για αυτόν στο μέλλον.