16 Ιαν 2013

Σειρά διαλέξεων με θέμα: «Η ενδοοικογενειακή βία και η αντιμετώπισή της στη σημερινή Ελλάδα»


Τ
ο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για όγδοη χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην τρίτη εκδήλωσή μας, με θέμα: «Η ενδοοικογενειακή βία και η αντιμετώπισή της στη σημερινή Ελλάδα»

Η ενδοοικογενειακή βία, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο, χωρίς να είναι νέο, σήμερα έχει πάρει μεγάλη έκταση και εκφράζεται με διάφορους τρόπους, προς όλα τα μέλη της οικογένειας, κυρίως όμως προς τις γυναίκες, τα παιδιά, και τους ηλικιωμένους. Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή βία προσεγγίζοντας το θέμα τόσο θεωρητικά και ερευνητικά, όσο και στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικών και σχεδιασμού προγραμμάτων. Γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι η αντιμετώπιση και η πρόληψη ενός τόσο περίπλοκου και σοβαρού θέματος δεν μπορεί να γίνει με τη συμβολή ενός μόνον επιστημονικού κλάδου. Όσον αφορά π.χ. στην παροχή υπηρεσιών, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και επαγγελματίες από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης εργάζονται ταυτόχρονα με οικογένειες, ομάδες και με μεμονωμένα άτομα όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Παρουσιάζεται επιτακτική και απαραίτητη η διεπιστημονική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, με την έννοια της ανάπτυξης ενός κοινού επιστημονικού λόγου ανάμεσα στους επαγγελματίες και της δέσμευσής τους για διαρκή διάλογο και επικοινωνία στο πλαίσιο διεπιστημονικών ομάδων συνεργασίας.

Για το θέμα θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ
Γιώργος Νικολαίδης, Διευθυντής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
Γιώργος Μόσχος, Συνήγορος του παιδιού
Φωτεινή Μηλιώνη, Δρ Νομικής, ειδ. επιστήμων Νομικής Αθήνας
Βλάχου Βίκυ, Λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Αθηνά Χατζούλη-Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», ώρα 6:00 μ.μ.
H εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο Διευθυντής του ΕΠΙΕΕ
Καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης

Τα θέματα των εισηγήσεων: 

Γιώργος Νικολαίδης: «Βία κατά ανηλίκων στην Ελλάδα: διαστάσεις, προβλήματα και προοπτικές» 

Γιώργος Μόσχος: «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών κατά τον χειρισμό ενδείξεων και πληροφοριών σχετικά με την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος μαθητών τους»

Φωτεινή Μηλιώνη: «Οι νομικές προβλέψεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και οι διαγραφόμενες εξελίξεις» 

Βλάχου Βίκυ: «Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών: ερευνητικά δεδομένα, κριτικές παρατηρήσεις και σύγχρονοι προβληματισμοί»


Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ρούλα Λάββα, τηλ: 210 3689413, rtsitsop@media.uoa.gr

ΣΤΑΔΙΟΥ 5, 10562 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 2103689413, ΦΑΞ 210-3245246 5 ۩ , STADIOY str., 10562 ATHENS, GREECE, TEL. +302103689413, FAX +302103245246
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...