Τ
ο σημερινό θέμα μπορεί να μην έχει σχέση με την εκπαίδευση ενηλίκων, ωστόσο αποτελεί μία δική μου ανάγκη να εκφράσω σύντομα μια ιστορία ζωής.
Ήταν Σεπτέμβριος του 1988 όταν για πρώτη φορά πέρασα της πύλες της ΑΣΟΕΕ (τότε) επιτυχών στο τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής μετά από τιτάνια προσπάθεια και 591 μόρια στις Πανελλήνιες εξετάσεις στην 4η δέσμη.
Θυμάμαι να με ρωτούν γνωστοί και φίλοι "θα πας;", "τι είναι αυτό;", "είναι ΤΕΙ;" καθώς η πληροφορική δεν ήταν γνωστή και διαδεδομένη στον πολύ κόσμο.
Από τότε άλλαξαν πολλά. Η ΑΣΟΕΕ έγινε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής διαχωρίστηκε σε Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Στιατιστικής. Θυμάμαι τον ενδοιασμό για το τι θα έπρεπε να επιλέξω και την επιλογή της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής να είναι αποτέλεσμα ατέλειωτων συζητήσεων και προβληματισμών. Τμήματα πληροφορικής ιδρύθηκαν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας και η πληροφορική εδραιώθηκε ως η επιστήμη του μέλλοντος.
Βέβαια ορισμένα πράγματα δεν άλλαξαν καθόλου. Ύστερα από 25 χρόνια επανέρχεται στην ουσία το σύστημα των δεσμών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ εξαφανίζεται, όπως ανύπαρκτη ήταν και τότε, η πληροφορική ως μάθημα που θα πρέπει να εξετάζεται ένα υποψήφιος για είσοδο τουλάχιστον σε σχετικές με την πληροφορική σχολές.
Θυμάμαι το σύστημα VAX/VMS με τα χαζά τερματικά, τη Fortran77, την Pascal την Cobol αλλά και τα λειτουργικά συστήματα, την ανάλυση συστημάτων και τόσα άλλα μαθήματα, αλλά και την αυστηρότητα των καθηγητών με το "Τουπέ της ΑΣΟΕΕ" που έκαναν την απόκτηση του πτυχίου Γολγοθά.
Μετά ήρθε...
ο στρατός. Τους 11 από τους 19 μήνες στην Διεύθυνση Προμηθειών του Ρουφ. Μαζί με δύο κληρωτούς συναδέλφους και τρία μόνιμα στελέχη του στρατού να διαχειριζόμαστε ΟΛΕΣ τις συμβάσεις του Ελληνικού Στρατού. Βάσεις δεδομένων και Clipper έγιναν αχώριστοι σύντροφοι. Ακόμα αναρωτιέμαι πως εμπιστεύονταν κληρωτούς στρατιώτες σε τέτοιες θέσεις. Ακόμα αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί εάν δεν "έπαιζε" το backup όταν συνέβη το μοιραίο.
Μετά το στρατό διαπίστωσα ότι η επιλογή της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ήταν μία εξαιρετική επαγγελματική επιλογή καθώς αμέσως είχα να επιλέξω ανάμεσα σε τρεις δουλειές με αρκετά καλά για την εποχή χρήματα. Η στρατηγική επιλογή εκείνη την εποχή ήταν να μην ασχοληθώ σε Softaware House, καθώς η σύντομη 3-μηνη εμπειρία που είχα δεν με ικανοποίησε. Αποφάσισα να κινηθώ στο χώρο μεγάλο επιχειρήσεων που είχαν οργανωμένο τμήμα μηχανογράφησης.
Η επιλογή της Druckfarben αποτέλεσε μία εξαιρετική επιλογή και ήταν ένα ανεπανάληπτο σχολείο, που μου πρόσφερε γνώσεις και εμπειρίες μέσα από τη μάχιμη θέση του υπεύθυνου μηχανογράφησης. Η απόφαση για επιστροφή στη Θεσσαλονίκη το 1998 μετά από 10 χρόνια στην Αθήνα συνδυάστηκε με την επιλογή της BTI HELLAS S.A. και τη θέση του υπεύθυνου μηχανών ψηφιακής προεκτύπωσης για τη Βόρεια Ελλάδα. Καλές εποχές που συνδυάστηκαν με καλά λεφτά και πολλά ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2001 στις διακοπές του καλοκαιριού στην Αστυπάλαια, ήρθε ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα. ένας φίλος και συμφοιτητής στην ΑΣΟΕΕ με ενημέρωσε ότι εάν έκανα τα χαρτιά μου διοριζόμουν μέσω επετηρίδας ως καθηγητής πληροφορικής, καθώς έπαψε να ισχύει ο αποκλεισμός διορισμού χωρίς ΣΕΛΕΤΕ.
Προβληματισμός και άγχος. Οικογένεια, γνωστοί και φίλοι με έπεισαν ότι θα έκανα μεγάλο λάθος εάν αρνιόμουν το διορισμό όπως ήταν η αρχική μου κατεύθυνση. Έτσι βρέθηκα τελικά καθηγητής πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με πρώτη τοποθέτηση στην Κατερίνη. Από τότε πέρασαν 12 χρόνια. Βλέποντας την κατάσταση σήμερα δε μετάνιωσα για την επιλογή που έκανα. Η εκπαίδευση μου άνοιξε νέους ορίζοντες, όπως η εκπαίδευση ενηλίκων και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να διδάξω πληροφορική σε ΤΕΕ, ΕΠΑΛ, εσπερινά ΕΠΑΛ, ΓΕΛ, Γυμνάσια, Δημοτικά αλλά και δοκιμαστώ επί 4 χρόνια ως Αναπληρωτής Διευθυντής στο 1ο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης.
Σήμερα μετά από 25 χρόνια ενασχόλησης με την πληροφορική και μετά από 12 χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Με μισή καρδιά αλλά με επιλογή μου ζήτησα και πήρα μετάταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η κατάσταση με την πληροφορική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάει από το κακό στο χειρότερο. Ελπίζω και εύχομαι ότι όπως οι επαγγελματικές επιλογές μου μέχρι σήμερα αποδείχθηκαν σωστές, έτσι και αυτή η νέα επιλογή να αποδειχθεί μία σωστή επιλογή.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με βοήθησαν και με στήριξαν. Σε όλους αυτούς που είτε διατηρούμε ακόμα επαφή είτε χαθήκαμε με τα χρόνια, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και να ξέρουν ότι τους θυμάμαι πάντα με πολύ καλή διάθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου