8 Μαρ 2014

4 Χρόνια για την "Εκπαίδευση Ενηλίκων"


Το blog της "Εκπαίδευσης Ενηλίκων" γίνεται 4 χρονών.

Στις 8 Μαρτίου του 2010 με αφορμή την συμμετοχή μου τότε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Εκπαίδευση Ενηλίκων" του ΕΑΠ, αποφάσισα να ξεκινήσω το συγκεκριμένο ιστολόγιο, καλύπτοντας έτσι ένα κενό που υπήρχε στο ελληνικό διαδίκτυο. Σ' αυτά τα 4 χρόνια έγιναν πολλά και ασφαλώς θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Το σίγουρο είναι ότι το ιστολόγιο της "Εκπαίδευσης Ενηλίκων" έχει καταξιωθεί στο συγκεκριμένο επιστημονικό χώρο και αποτελεί σημείο αναφοράς.

Πάνω από 270.000 μοναδικοί επισκέπτες και συνολικά πάνω από 500.000 pageviews έχουν φέρει την "Εκπαίδευση Ενηλίκων" να βρίσκεται σταθερά στα τρία πρώτα αποτελέσματα στην αναζήτηση Google με λέξεις κλειδιά "Εκπαίδευση Ενηλίκων".

Επίσης, το ιστολόγιο της "Εκπαίδευσης Ενηλίκων" αποτελεί βιβλιογραφική παραπομπή σε πλήθος ερευνητικών εργασιών, γεγονός που αποτελεί αναγνώριση για το ποιοτικό του περιεχόμενο.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω ένα γεγονός που μου προκαλεί εντύπωση. Αν και ο μέσος χρόνος παραμονής στο blog ανέρχεται σε 3' και υπάρχουν τουλάχιστον 2 page views ανά επίσκεψη που σημαίνουν ότι ο αναγνώστης βρίσκει ενδιαφέρον το περιεχόμενο (το οποίο ως επί το πλείστον ανακατευθύνει στις πρωτογενής πηγές), δεν υπάρχει η ανάλογη ανάδραση από τους αναγνώστες μέσω σχολίων. Σε ένα σύνολο 1400 αναρτήσεων, υπάρχουν περίπου 140 σχόλια, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν σχόλια στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, Linekedn κ.ά) όπου δημοσιεύονται όλες οι αναρτήσεις του blog.
Το γεγονός αυτό είναι σε κάθε περίπτωση αποθαρρυντικό.

Από την άλλη μεριά, τα καλά λόγια όλων όσων μέσα σ' αυτά τα 4 χρόνια επικοινώνησαν μαζί μου και βρήκαν λύσεις στα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζαν μου δίνουν δύναμη για τη συνέχεια.

Το υλικό του blog ανανεώνεται συνέχεια, είτε αυτό αφορά τις αναρτήσεις, είτε το μόνιμο περιεχόμενο στις στατικές σελίδες. Η διαδικασία αυτή είναι επίπονη και χρονοβόρα. Η πρόσκληση για συμμετοχή όποιου ενδιαφέρεται να γίνει συντάκτης στο blog είναι ανοικτή και διαρκής.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή αναδρομή, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις φίλες και όλους τους φίλους που με τις επισκέψεις τους δυνάμωσαν την "Εκπαίδευση Ενηλίκων". Ελπίζω στο μέλλον να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το κοινό του blog. Αυτό εξαρτάται από όλους μας.

Καλή δύναμη για τη συνέχεια, σε ότι κι αν κάνει ο καθένας.

Βασίλης ΣωτηρούδαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...