29 Νοε 2010

Τεστ προσωπικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού του John Holland

Ανακτήθηκε από το site του Διον. Κ. Παρούτσα

Το τεστ βασίζεται στη θεωρία του John Holland για τον τρόπο επιλογής της σταδιοδρομίας. Είναι η πιο γνωστή και η πιο μελετημένη θεωρία για το θέμα αυτό και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους συμβούλους επαγγελματικού Προσανατολισμού παγκοσμίως.
Η κατανόηση της θεωρίας, θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές και να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις σε ότι αφορά τα σχολικά προγράμματα, τις σπουδές και τα επαγγέλματα που είναι καταλληλότερα για σας.

Μόλις το ολοκληρώσετε, θα έχετε μια ανάλυση για το τι σημαίνει το σκορ σας και πώς αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή της καριέρας σας...

Η θεωρία του Χόλαντ μπορεί να συνοψισθεί σε έξι προτάσεις:

Στον πολιτισμό μας, οι περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν σε έναν από τους παρακάτω τύπους προσωπικότητας: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός και Συμβατικός.
Οι άνθρωποι με την ίδια προσωπικότητα έχουν την τάση να επικοινωνούν περισσότερο μεταξύ τους και να κάνουν συναφείς παρέες. Για παράδειγμα, όσοι ανήκουν στον καλλιτεχνικό τύπο, προτιμούν να επιλέγουν τις φιλίες τους και να συνεργάζονται με άλλα άτομα του ίδιου τύπου.
Τα άτομα του ίδιου είδους προσωπικότητας που εργάζονται μαζί σε μια δουλειά, δημιουργούν ένα περιβάλλον εργασίας που να ταιριάζει τον τύπο τους. Για παράδειγμα, όταν κάποια άτομα που ανήκουν στον Καλλιτεχνικό τύπο, δουλεύουν μαζί, θα δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον που ανταμείβει τη δημιουργική σκέψη και τη συμπεριφορά, θα φτιάξουν δηλαδή ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον.
Κατά συνέπεια υπάρχουν έξι αντίστοιχοι βασικοί τύποι περιβάλλοντος εργασίας: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός και Συμβατικός.
Τα άτομα που επιλέγουν να εργαστούν σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με τον τύπο της προσωπικότητάς τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν. Για παράδειγμα, άτομα του καλλιτεχνικού τύπου έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένα και ικανοποιημένα, εάν επιλέξουν μια δουλειά που γίνεται σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, όπως π.χ. αν γίνουν δάσκαλοι χορού σε μια Σχολή Τέχνης - ένα περιβάλλον που "κυριαρχείται" από άτομα καλλιτεχνικού τύπου όπου οι δημιουργικές ικανότητες και έκφραση είναι πολύτιμα χαρακτηριστικά.
Το πώς ενεργούμε και αισθανόμαστε στην εργασία μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργασιακό μας περιβάλλον. Εάν δουλεύετε με ανθρώπους που έχουν προσωπικότητα ίδιου τύπου με τη δική σας, θα είστε σε θέση να κάνετε πολλά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν κι εκείνοι και θα αισθανθείτε πιο άνετα μαζί τους.
Σύμφωνα με τη θεωρία, θα πρέπει να επιλέξετε ένα επάγγελμα του οποίου ο τύπος θα είναι ίδιος ή παρόμοιος με τον δικό σας. Αυτό είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στην επιτυχία και την εργασιακή ικανοποίηση.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το υψηλότερο σκορ στο δικό σας τεστ δείχνει ότι ανήκετε στον Πρακτικό τύπο. Κοιτάζοντας τον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ότι το πιο συμβατό περιβάλλον εργασίας είναι το πρακτικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε ένα επάγγελμα που ανήκει στην Πρακτική Ομάδα. Ή μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο επάγγελμα από αυτά που ανήκουν στην Ερευνητική ή τη Συμβατική κατηγορία.

Η συνέχεια και το τεστ εδώ
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Επειδή ο κώδικας της σελίδας είναι γραμμένος σε VBScript, το τεστ τρέχει ΜΟΝΟ στον Explorer της Microsoft !!!
 Αν έχετε άλλο πρόγραμμα περιήγησης, βγείτε και ξαναμπείτε στη σελίδα με το ΙΕ της Microsoft.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...