20 Μαΐ 2010

‘ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ’ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Tο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης & Αειφόρου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Køge Business College της Δανίας και με την υποστήριξη του Δήμου Ιθάκης θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο του 2010 ‘Θερινό Πανεπιστήμιο’ στην Ιθάκη, με θέμα:
Τα ιστολόγια / blogs στην εκπαίδευση

Aπευθύνεται
Σε εκπαιδευτικούς και διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων, σχολικούς συμβούλους, εργαζόμενους σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, φοιτητές, καθώς και σε κάθε άτομο που επιθυμεί να δημιουργήσει το δικό του ιστολόγιο και γενικότερα να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του...

Τα ιστολόγια στην εκπαίδευση
Το εκπαιδευτικό ιστολόγιο (edublog) είναι ένα σύγχρονο εργαλείο στη σχολική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων και η δημιουργία του δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής. Μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος προβληματισμού και διαλόγου, δημοσίευσης εργασιών, πίνακας ανακοινώσεων κ.λπ. Διευκολύνει την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών σχεδίων δράσης, παρέχει ανατροφοδότηση, εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας εκπαιδευτικής ομάδας, ενισχύει το μαθησιακό ενδιαφέρον και υποστηρίζει διαθεματικές δραστηριότητες και διαδικασίες οικοδόμησης της γνώσης με την επικοινωνία και το διάλογο.
Σκοπός
Οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις, να αναπτύξουν ενδιαφέρον και να διαμορφώσουν θετικές στάσεις για τη δημιουργία εκπαιδευτικών ιστολογίων και γενικότερα ιστολογίων κάθε τύπου. Επίσης να αποκτήσουν ικανότητες, που θα τους επιτρέψουν να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί του δικού τους ιστολογίου.
Το ιστολόγιο μπορεί να αποβεί χρήσιμο:
• στην καθημερινή διδακτική πράξη σε όλα τα σχολικά μαθήματα και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
• στη Μουσειακή Αγωγή, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην Τοπική Ιστορία, στις Πολιτιστικές Δραστηριότητες, στην Αγωγή Υγείας, στις δραστηριότητες της Ευέλικτης Ζώνης, του Ολοήμερου Σχολείου κ.ά.
• στην εκπαίδευση ενηλίκων, στη συνεχιζόμενη κατάρτιση, στη μη τυπική εκπαίδευση.
Το νησί της Ιθάκης, ο απόλυτος προορισμός
Η Ιθάκη, γνωστή σε όλο τον κόσμο από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, φιλοξενεί για τρίτη χρονιά το ‘Θερινό Πανεπιστήμιο’. Τα γραφικά χωριά και οι

περιοχές που συνδέονται με την Οδύσσεια, οι πολυάριθμες παραλίες με τα βαθυγάλαζα νερά και οι εναλλαγές των τοπίων συναρπάζουν τον επισκέπτη. Νησί με αμέτρητους συμβολισμούς, εμπνέει ποιητές, λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Πρωτεύουσα είναι το Βαθύ, μία αρχοντική κωμόπολη παραδοσιακής αρχιτεκτονικής χτισμένη στο Ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνα. Ιδανικό μέρος για ένα καλοκαιρινό διάλειμμα από το άγχος και το θόρυβο της σύγχρονης ζωής. Ιδανικό μέρος για να αρχίσετε τις διακοπές σας!
Εκπαίδευση και διακοπές
Συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τις διακοπές στην Ιθάκη, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν με την άφιξή τους πληροφοριακό υλικό για το νησί. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλές δραστηριότητες που αποβλέπουν να γνωρίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Ιθάκης. Ειδικότερα, προσφέρονται δωρεάν:
• Δείπνο με τοπικά φαγητά και γλυκά, τοπική μουσική και χορό.
• Πεζοπορικές διαδρομές σε Οδυσσειακές τοποθεσίες και πάρτι στην παραλία!
• Επίσκεψη-ξενάγηση στο νησάκι Λαζαρέτο.
• Διαδρομή στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού με καΐκι και κολύμπι στις ωραιότερες παραλίες που δεν φτάνουν οι δρόμοι.
• Πεζοπορική διαδρομή και ξενάγηση σε παραδοσιακά εφτανησιώτικα εκκλησάκια στο Βαθύ. Δυνατότητα συμμετοχής στις 4 Ιουλίου στο παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Ραφαήλ.
• Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Κέντρου και στο Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο.
Ενότητες μαθημάτων
• Περί ιστολογίων
- Τι είναι ιστολόγιο, τι περιλαμβάνει, τύποι και γενικά χαρακτηριστικά των ιστολογίων
- Καταχωρήσεις (Αναρτήσεις) / posts

- Δικτυακοί τόποι για δημιουργία ιστολογίων
- Ιστολόγια και Εκπαίδευση
- Παραδείγματα και παιδαγωγική αξιοποίηση των εκπαιδευτικών ιστολογίων
- Πανελλήνιο σχολικό Δίκτυο και Ιστολόγια
- Ιστολόγια και Ιστοσελίδες - Ιστολόγια και facebook
- Ασφάλεια στη χρήση του διαδικτύου
• Δημιουργία ιστολογίου
Κάθε ομάδα αρχίζει τη δημιουργία του δικού της ιστολογίου.
- Οδηγίες δημιουργίας ιστολογίου
- Στόχοι του ιστολογίου
- Εργαλεία μορφοποίησης και μενού ρυθμίσεων
- Μεταφόρτωση («ανέβασμα»), στο ιστολόγιο κειμένου, παρουσιάσεων σε powerpoint, εικόνων, βίντεο και άλλων αρχείων
- Προτάσεις για διδακτική αξιοποίηση του ιστολογίου
• Δημιουργία εκπαιδευτικού σεναρίου / project με τη χρήση των νέων μέσων / τεχνολογιών (μελέτη πεδίου)
Οι συμμετέχοντες δημιουργούν κατά τη διάρκεια μελέτης στο πεδίο εκπαιδευτικά σενάρια για διδασκαλία στη σχολική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων, τα οποία εμπλουτίζουν με πολυμεσικό υλικό που δημιουργούν οι ίδιοι.
- Παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων. Σχεδίαση εκπαιδευτικού σεναρίου
- Δημιουργία εκπαιδευτικού σεναρίου με τη χρήση των νέων τεχνολογιών
- Επιλογή και δημιουργία του κατάλληλου πολυμεσικού υλικού (π.χ βίντεο / ταινία μικρού μήκους, παρουσιάσεις σε powerpoint κ.λπ.) για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του εκπαιδευτικού σεναρίου.
- Σύνθεση εκπαιδευτικού σεναρίου
• Ολοκλήρωση ιστολογίων
Κάθε ομάδα ολοκληρώνει το δικό της ιστολόγιο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σενάριο που έχει επιλέξει και το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει.
- Δημιουργία powerpoint με εικόνα και ήχο.
- Καταχώρηση στο ιστολόγιο του εκπαιδευτικού σεναρίου (έντυπου και πολυμεσικού υλικού)
- Συνδέσεις με άλλα ιστολόγια και ιστοσελίδες
- Κάθε ομάδα παρουσιάζει το ιστολόγιό της στις άλλες ομάδες και επισημαίνει τις δυνατότητες για τη διδακτική αξιοποίησή του.
Μέθοδος διδασκαλίας-Διδάσκοντες
Βιωματική διδασκαλία και εργασία σε μικρές ομάδες με την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων. Κάθε ομάδα εκπαιδευόμενων θα δημιουργήσει σταδιακά το δικό της ιστολόγιο το οποίο θα ολοκληρώσει και θα παρουσιάσει με τη λήξη του προγράμματος.
Οι διδάσκοντες είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και συγγραφείς. Μεταξύ αυτών η Ελένη Σβορώνου, M.Sc. συγγραφέας, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης WWF-Ελλάς, ο Θανάσης Καραλής, επικ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πατρών, η Ρενέ Αλιμήση, M.A., Institute of Education, University of London, η Δόμνα Τσακιρίδου, M.Ed., υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κοκκινάκης, Μ.Sc. University of Bradford, η Βιβή Βασάλα, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια-σύμβουλος στο ΕΑΠ, κ.ά.
Ημερομηνίες διεξαγωγής
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί 3-10 Ιουλίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν με το πέρας της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων. Τα μαθήματα (βιωματικά εργαστήρια σε ομάδες εργασίας), αρχίζουν καθημερινά στις 9.00, ολοκληρώνονται στις 13.30 και διαρκούν τέσσερις ημέρες. Η έναρξη γίνεται το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, δηλ. πριν την έναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων. Μαθήματα σε μορφή διαλέξεων-συζητήσεων γίνονται τις απογευματινές ώρες. Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό.
Διάρκεια-Κόστος-Πιστοποιητικό σπουδών
Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 30 ώρες και η συμμετοχή στοιχίζει 180 Ευρώ μέχρι 20/05/2010. Μετά τις 20 Μαΐου και εφόσον υπάρχουν θέσεις το κόστος είναι 230 Ευρώ. Στο τέλος των σπουδών θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν μαθήματα εξ αποστάσεως, διάρκειας 80 ωρών χωρίς επιπλέον κόστος.
Επίσης στους συμμετέχοντες θα αποσταλούν: α) κατάλογος ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων με ειδικές τιμές, β) πληροφορίες για τρόπους μετάβασης στην Ιθάκη και οικονομικότερα μέσα μετακίνησης ανάλογα με τον τόπο αναχώρησης.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών των συμμετεχόντων τις πρωινές ώρες (9.00-13.30).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για την Ιθάκη, στο δικτυακό τόπο του Δήμου Ιθάκης: http://www.ithaki.gr
Πληροφορίες για το Θερινό Πανεπιστήμιο 2010: www.diavima.edu.gr
Διαδικασίες συμμετοχής
Για την εγγραφή σας συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση και στείλτε την με e-mail στο summer08@otenet.gr ή στο diavima@edu.gr ή με φαξ στο 2671094055
Πληροφορίες: 6975515476, 6936759457 (9.00-17.00, 18.00-21.00) και 2671094055 (17.00-20.00).
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στείλτε την αίτηση με e-mail, στη διεύθυνση: summer08@otenet.gr ή στο diavima@edu.gr ή με fax στο 2671094055

Ονοματεπώνυμο:
Ταχυδρομική Διεύθυνση:
Τηλέφωνο και e-mail:
Ειδικότητα:
Σχολείο ή Οργανισμός Εργασίας:
Σημειώστε μόνο τις ημερομηνίες που επιθυμείτε: 3-6 4-7 5-8 6-9 7-10