1 Σεπ 2010
Σύντομο λεξικό τεχνολογικής αργκό
Φράσεις που, επηρεασμένες –ενίοτε και δανεισμένες– από τη jargon των χάκερ, περνούν στον καθημερινό μας λόγο, συντομογραφίες των chatrooms που γεμίζουν τα γραπτά μας, συνδυασμοί σημείων στίξης που σχηματίζουν προσωπάκια για να δηλώσουν διάφορα συναισθήματα και γίνονται μικρά συνθήματα της σύγχρονης έκφρασης. Eτοιμάσαμε ένα σύντομο λεξικό αποτελούμενο απ’ όλα τα παραπάνω, για να μην είστε απροετοίμαστοι την επόμενη φορά που η τεχνολογική αργκό κτυπήσει την πόρτα του διαλόγου που συμμετέχετε.
Φράσεις:
- «Κάνε restart/reboot/επανεκκίνηση»: Από την «Επανεκκίνηση των Windows» που χρησιμοποιείται είτε για να «ξεκολλήσει» το σύστημα είτε για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ενός καινούργιου προγράμματος. Στον προφορικό λόγο χρησιμοποιείται με ειρωνικό ή σκωπτικό τόνο προς κάποιον που δεν κατάλβε κάτι.
- «Το έκανα delete/format» ή «το φορμάρισα»: Από το format ενός σκληρού δίσκου που χρησιμοποιείται για να σβήσει εντελώς τα δεδομένα του. Χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι κάποιος θέλει να ξεχάσει τελείως κάποιο δυσάρεστο γεγονός.
- «Το έστειλα στον κάδο ανακύκλωσης/recycle bin»: Από τον «κάδο ανακύκλωσης των Windows» που είναι το πρώτο βήμα πριν το οριστικό σβήσιμο κάποιου αρχείου. Στον προφορικό λόγο χρησιμοποιείται από κάποιον που θέλει να δείξει πως έχει παύσει προσωρινά να ασχολείται με κάτι.
- «Κρασάρω»: Από το crash ενός προγράμματος, συστήματος, συσκευής. Χρησιμοποιείται για να δείξει υπερβολική κούραση ή ακόμη και καταστροφή. Παράδειγμα: «Εχει κρασάρει το μυαλό μου».
- «Αυτομαγικός»: Από το «αυτόματος» και το «μαγικός». Χρησιμοποιείται για να δείξει πως κάποιο πρόγραμμα κάνει αυτόματα κάποια πολύ σημαντική («μαγική») λειτουργία.
- «Χακεύω»: Χρησιμοποιείται πλέον για κάθε πιθανή λειτουργία που χρειάζεται πολύπλοκη και ευφυή δουλειά, αλλά και δόσεις πονηράδας.
- «Τρώω Ιό»: Από τους ιούς υπολογιστών. Χρησιμοποιείται για να δηλώσει ένα δύσκολο ή ανεπίλυτο πρόβλημα.
- «Luser»: Από τα «looser» (χαμένος) και «user» (χρήστης). Χρησιμοποιείται για κάποιον ανίκανο.
- «Νewbie»: Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στα newsgroups για να δηλώσει ότι κάποιος «καινούργιος» μπήκε στη συζήτηση. Πλέον χρησιμοποιείται ευρέως, συχνά σκωπτικά, για να δηλώσει τον «νέο», το «ψάρι».
- «Snail Mail»: Από το «snail» (σαλιγκάρι) και το «mail» (ταχυδρομείο). Σε αντίθεση με το e-mail που είναι γρήγορο, το snail mail αναφέρεται στο παραδοσιακό ταχυδρομείο.
- «Εχω κάψει τον σκληρό» ή «Κτύπησε ο σκληρός μου»: Από τον «σκληρό δίσκο» ενός υπολογιστή, που είναι και το πιο ευαίσθητο μηχανικό μέρος του. Χρησιμοποιείται για να δηλώσει αδυναμία εκπλήρωσης μιας δύσκολης εργασίας ή απώλεια μνήμης.
- «Χρειάζομαι αναβάθμιση στη RAM»: Από τη μνήμη RAM (Random Access Memory) που χρησιμοποιείται για την προσωρινή αποθήκευση δεδομένων και βοηθά τον υπολογιστή να δουλεύει πιο γρήγορα. Στον προφορικό λόγο αναφέρεται σε κάποιο πρόσωπο που ξεχνά εύκολα.
- «Δεινόσαυρος». Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους χάκερ για τους πολύ συντηρητικούς χρήστες και σιγά σιγά άρχισε να αναφέρεται σε όποιον είναι τεχνοφοβικός.
Συντομογραφίες
-Μόμπο/Mobo/MB: Συντομογραφία του «Motherboard», της μητρικής πλακέτας ενός υπολογιστή, πάνω στην οποία είναι προσαρμοσμένος ο επεξεργαστής και οι υπόλοιπες συσκευές του.
- BSOD: Blue Screen of Death - Μπλε Οθόνη του Θανάτου. Χρησιμοποιείται σκωπτικά για να περιγράψει την μπλε οθόνη που εμφανίζουν τα Windows όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
- «Σύσοπας» ή «Συσαντμινάς»: Από τα System Operator (SysOp) και System Administrator (SysAdmin).
- ASAP: As SooAs Possible, το συντομότερο δυνατόν.
- BTW: By the Way, παρεμπιπτόντως.
- BRB: Be Right Back, επιστρέφω αμέσως.
- CU: See You, τα λέμε.
- CUL8R: See You Later, τα λέμε αργότερα. Tο «later» γράφεται L-eight (8, οκτώ)-R.
- FAQ: Frequently Asked Questions, συχνές ερωτήσεις.
- FYI: For Your Information, για την ενημέρωσή σας.
- GUI: Graphical User Interface, το γραφικό περιβάλλον κάποιου προγράμματος υπολογιστή.
- IMHO: Imy Humble Opinion, κατά την ταπεινή μου άποψη.
- LOL και ROFL: Laughing Out Loud και Rolling oThe Floor Laughing, δηλώνει γέλιο.
- WUSIWYG: What You See Is What You Get, παίρνεις ό,τι βλέπεις.
- alt. - Από το alternative (εναλλακτικός).
- bin. - Από το binary (δυαδικός).
Πηγή Ανάκτησης:
http://www.netschoolbook.gr/argot.html
Labels:
αργκό,
γλώσσα διαδίκτυο