19 Νοε 2010

Το Μέλλον στην Εκπαίδευση Αποτελεσματικότητα & Ευελιξία

Ανακτήθηκε από kariera

Τι αλλάζει στην εκπαίδευση;

2 πολύ σημαντικοί παράγοντες - η οικονομική ύφεση και η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας - σηματοδοτούν μεγάλες αλλαγές και στην εκπαίδευση. Όπως και στους άλλους κλάδους έτσι και στην εκπαίδευση γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σήμερα η απαίτηση για βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και μείωση του κόστους. Η μόνη συνταγή για την επίτευξη αυτών είναι η αποτελεσματικότητα & η ευελιξία στο πως γίνεται η δουλειά. Στην εκπαίδευση, η σωστή χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει ακόμη παραπέρα και τελικά να βελτιωθεί ένα προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το internet και τα συστήματα eLearning είναι εδώ για να βοηθήσουν τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Προσοχή: Σε αυτόν τον ιστότοπο θα δείτε ολοκληρωμένες προτάσεις elearning που βασίζονται σε ανοικτού κώδικα συστήματα (ο εκπαιδευτικός δεν εξαρτάται από κανέναν), είναι τα πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά και χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους και μεγαλύτερης φήμης εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως...

Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν σχέση με έτοιμα "ψηφιακά" μαθήματα, ή με σεμινάρια που μαθαίνεις να φτιάχνεις τεστ και δεν ξέρεις που να τα "ανεβάσεις". Ζητήστε πληροφορίες και σκεφτείτε καλά πριν ξοδέψετε χρόνο και χρήμα...

Ανησυχούμε οι εκπαιδευτικοί για τα παιδιά και τους μαθητές μας; Έχουμε καταλάβει ότι πολλά από αυτά που τους μαθαίνουμε σήμερα για να τους δώσουμε εφόδια, αύριο δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν;

Σε 5-10 χρόνια πολλά από τα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα, απλά δεν θα υπάρχουν! Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις ανησυχίες και αναζητήσεις ειδικών σε θέματα εκπαίδευσης από το Harvard και από άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στο εξωτερικό.



Η σύγχρονη τεχνολογία εκπαίδευσης

Η τεχνολογία εκπαίδευσης σήμερα σε συνδυασμό με τις μεγάλες ταχύτητες στο internet και το χαμηλό κόστος πρόσβασης, δίνει τη δυνατότητα για τις αλλαγές που οι καταστάσεις απαιτούν. Τα ανοικτά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί και συνεχώς βελτιώνονται με τη συνεισφορά χιλιάδων ειδικών από όλο τον κόσμο, ωθούν πλέον την εκπαίδευση σε άλλα επίπεδα. Μεγάλης φήμης πανεπιστημιακές σχολές όπως είναι το ΜΙΤ ή το UCLA υιοθετούν τέτοια συστήματα με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευομένων τους να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκπαίδευσης. Το μέλλον πλέον στην εκπαίδευση είναι ηλεκτρονικό.

Η εκπαίδευση των εκπαιδευτών

Στην Ελλάδα η διείσδυση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση - όπως και στους υπόλοιπους τομείς - δεν είναι ακόμη μεγάλη, όμως το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των ανθρώπων του χώρου της εκπαίδευσης εγγυάται ότι όλοι οι σχετικοί δείκτες σύντομα θα βελτιωθούν. Κι επειδή οποιαδήποτε τεχνολογία είναι άνθρωποι που τη χειρίζονται, στην εκπαίδευση είναι οι εκπαιδευτές αυτοί που θα δώσουν την ώθηση προς την υιοθέτηση τέτοιων αποτελεσματικών πρακτικών. Τα βασικά θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν - και στα οποία θα πρέπει κι αυτοί να εκπαιδευτούν κατάλληλα - αφορούν τις όποιες προσαρμογές του εκπαιδευτικού υλικού και το σχεδιασμό μαθημάτων σε ηλεκτρονικό περιβάλλον μάθησης, το χειρισμό μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι άλλων ειδικών εργαλείων ή τεχνικών που υπάρχουν.

Δες εδώ συχνές ερωτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας

Τι θέλουν οι μαθητές;

Είτε μιλάμε για μαθητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε για ενήλικες εργαζόμενους ή άνεργους, το να μαθαίνουν χωρίς πίεση όταν κι ό,τι θέλουν, με μικρό κόστος και γενικά να προσεγγίζουν τη διαδικασία μάθησης σαν να πρόκειται για παιχνίδι, σίγουρα θα τους ικανοποιούσε πολύ. Σε αυτά, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση συμβάλλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και οι περισσότεροι μαθητές-εκπαιδευόμενοι σήμερα, έχουν την ωριμότητα και τις προαπαιτούμενες γνώσεις να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία.

Τι θέλουν οι γονείς κι όσοι πληρώνουν;

Αυτοί οι εμπλεκόμενοι - πελάτες στην εκπαίδευση, είναι οι πλέον απαιτητικοί: τα θέλουν όλα και φθηνά. Τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα - ο μαθητής να έχει μάθει - υπό τις καλύτερες συνθήκες και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Όσοι ενδιαφέρονται περισσότερο, παρακολουθούν τακτικά τις επιδόσεις μάθησης. Οι περισσότεροι από τους νέους γονείς σήμερα, έχουν τις γνώσεις να αξιολογήσουν αυτές τις τεχνολογίες εκπαίδευσης. Θα λέγαμε ότι συνήθως γοητεύονται από τις εξελίξεις - είναι κάτι που αυτοί δεν είχαν όταν ήταν μαθητές. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Η δια βίου εκπαίδευση είναι τώρα πολύ πιο εύκολα εφικτή.

Οι απαντήσεις σπουδαστών σε έρευνα ικανοποίησης για την εκπαίδευση που λαμβάνουν:

"18% of my teachers know my name

I complete 49% of the readings assigned to me – only 26% relevant to my life

I buy hundred dollar textbooks that I never open

My neighbor paid for class but never comes

I will read 8 books this year – 2300 webpages & 1281 facebook profiles

I will write 42 pages for class this semester – and over 500 pages of email

I get 7 hours of sleep each night!

I spend 1 ½ hours watching TV each night

I spend 3 ½ hours a day online

I listen to music 2,5 hours a day

I spend 2 hours on my cellphone

I spend 3 hours in class

2 hours eating

I work 2 hours every day

3 hours studying

That’s a total of 26,5 hours per day

I am a multitasker (I have to be)

I will be 20.000 in debt after graduation

I’m one of the lucky ones

Over 1 billion people

make less than 1 dollar a day

When I graduate I will probably have a job

that doesn’t exist today

I didn’t create the problems

But they are my problems

Some have suggested that technology can save us..."