15 Δεκ 2012

“Καλλιτεχνική” Εκπαίδευση Ενηλίκων


Της Μελίνας Παπανέστωρος

Περιοδικό ΘΕΑΤΡΟµάθεια. Τεύχος 10o (Μάιος-Αύγουστος 2005)

Στην Ελλάδα αρχίζουµε δειλά-δειλά να συνειδητοποιούµε τα οφέλη από τη χρήση των τεχνών στην εκπαίδευση αλλά και της ίδιας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η διαδικασία όµως είναι προσανατολισµένη στα παιδιά και κυρίως στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση. Όµως και οι ενήλικες έχουν να ωφεληθούν πολλαπλά από την εµπειρία της µάθησης µέσω των τεχνών και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Εξετάζοντας τη βιβλιογραφία για διάφορα επιµορφωτικά προγράµµατα ενηλίκων βλέπουµε ότι τα κίνητρα και οι στόχοι τόσο των εισηγητών όσο και των συµµετεχόντων στην καλλιτεχνική” εκπαίδευση ενηλίκων ποικίλουν. Τα παρακάτω παραδείγµατα αφορούν διαφορετικούς εισηγητές: εκπαιδευτές ενηλίκων (Dirkx, Dreybus, Kazemek & Rigg), καλλιτέχνες/ εκπαιδευτές τεχνών που δουλεύουν µε ενήλικες (Apol & Kambour, Buell) και εκπαιδευτές που χρησιµοποιούν τις τέχνες σε άλλα θέµατα (Alburry).

Για να διαβάσετε τη συνέχεια, πατήστε εδώΔιαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

14 Δεκ 2012

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο από την ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π


Η
Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.), σας προσκαλεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνεται το Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2012, 9πμ-7μμ. στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Πειραιώς

( Καραολή και Δημητρίου, Πειραιάς, 18534) με θέμα :
Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός στην Εκπαίδευση και Απασχόληση: Επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου του θεσμού στο σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και επιστημονικό γίγνεσθαι

Οι κεντρικοί άξονες του συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι :

1) Η καταλυτική παρουσία του θεσμού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
2) Ο ρόλος του θεσμού στη δυναμική σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση και τη δια βίου μάθηση
3) Ερευνητικές και πρακτικές εφαρμογές του θεσμού
4) Σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις και πολιτικές για τη συμβουλευτική - επαγγελματικό προσανατολισμό

Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, θα παρουσιαστούν σημαντικές εισηγήσεις από διαπρεπείς επιστήμονες από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Με τα ίδια θέματα, θα υπάρξουν επιμέρους συνεδρίες.
Από το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου ο Διευθυντής Ανάπτυξης Παναγιώτης Αθανασόπουλος θα παρουσιάσει το θέμα: " Ο Συμβουλευτικός ρόλος του Εκπαιδευτή Ενηλίκων. Δύο κρίκοι στην ίδια αλυσίδα - μια πραγματική περίπτωση"Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

13 Δεκ 2012

Γιατί συμμετέχω ως υποψήφιος στις εκλογές...


Σ
ήμερα όπως είναι γνωστό γίνονται οι εκλογές για τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη (ΕΛΜΕ). Επειδή θεωρώ ότι το χειρότερο στη σημερινή συγκυρία είναι η μεμψιμοιρία και η απάθεια, επειδή πιστεύω ειλικρινά ότι η εποχή του καναπέ τελείωσε, επειδή είμαι βέβαιος ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει δια μαγείας εάν δεν αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε κάτι γι' αυτό και επειδή τέλος αποτελεί κοινή λογική ότι εάν δεν συμφωνούμε με αυτούς που εκλέγονται να μας εκπροσωπήσουν, τότε πρέπει ή να εκτεθούμε εμείς οι ίδιοι, ή να κάνουμε άλλες επιλογές, πάντα όμως μέσα στα συντεταγμένα και θεσμικά όργανα, αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος στις εκλογές για τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη (ΕΛΜΕ). Πιο συγκεκριμένα, η υποψηφιότητά μου είναι στην Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, όπου οι εκλογές γίνονται στο κτιριακό συγκρότημα του 2ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στην Ικτίνου.


Εάν πιστεύετε ότι η υποψηφιότητά μου αξίζει τη στήριξή σας, τότε αναζητήστε το όνομά μου στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που θα παραλάβετε.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

12 Δεκ 2012

Εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου eTrees


Η
ΠΡΟΜΕΑ (Εταιρεία Προαγωγής Μεθοδολογιών Έρευνας και Ανάπτυξης) διοργάνωσε στην Αθήνα την εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου eTrees, στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2012, με τη συμμετοχή 14 αντιπροσώπων από έξι συμμετέχοντες εταίρους στην κοινοπραξία. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Lifelong Learning Programme, και έχει διάρκεια δύο ετών (Νοέμβριος 2012 – Οκτώβριος 2014).


Ο στόχος του έργου είναι διττός:...
Ανάπτυξη μίας διαδικτυακής υπηρεσίας που θα φιλοξενεί ηλεκτρονικά παιχνίδια μάθησης για την εξάσκηση, αξιολόγηση και βελτίωση των επικοινωνιακών ικανοτήτων που απαιτούνται στο χώρο εργασίας.
· Ανάπτυξη μιας αντίστοιχης μεθοδολογίας που θα επιτρέπει σε εκπαιδευτές, οργανισμούς και επιχειρήσεις να αξιοποιούν τα αποτελέσματα του έργου...
Το έργο επικεντρώνεται στην εκπαίδευση εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες και τις απαιτήσεις υπαλλήλων από τον ευρύτερο χώρο της παροχής υπηρεσιών.

Τι περιλαμβάνει το eTrees;

· Ανάπτυξη διαδικτυακών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
· Εκπόνηση μελετών και διοργάνωση focus groups (συναντήσεις ομάδων εστίασης).
· Κατάρτιση μεθοδολογιών εκπαίδευσης μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
· Ανάπτυξη εργαλείων συγγραφής ιστοριών για εκπαιδευτές.
· Διεξαγωγή συνεδριών υβριδικής μάθησης, συνεδριών, εργαστηρίων και εκδηλώσεων.

ΠΡΟΜΕΑ (Εταιρεία Προαγωγής Μεθοδολογιών Έρευνας και Ανάπτυξης)
Κωστή Παλαμά 28, Νέο Ψυχικό, 15451
Τηλ.: 210-6420440, Fax: 210-6729216
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

11 Δεκ 2012

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ JOHN DEWEY


Διπλωματική εργασία της Μαρίας Κουσκούκη
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 2008

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη φιλοσοφία της παιδείας του κορυφαίου Αμερικανού φιλοσόφου και παιδαγωγού John Dewey. Αρχικά, θα γίνει μια αναφορά στο φιλοσοφικό ρεύμα του Πραγματισμού, του οποίου ο John Dewey υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του. Τα σημεία που θα τονιστούν ιδιαίτερα είναι οι αρχές που διέπουν αυτό το φιλοσοφικό κίνημα, οι παράγοντες που συντέλεσαν στη διαμόρφωσή του και η επίδραση που άσκησε, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει πιο κατανοητή η βάση της γενικότερης σκέψης του.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη διπλωματική εργασία της Μαρίας Κουσκούκη, πατήστε εδώ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

10 Δεκ 2012

Knowledge mining technology


T
he Ultimate Research Assistant is an advanced Internet knowledge mining technology. To use this tool, simply type in the name of a topic and click the Generate Research Report button. The tool will perform research on your topic and generate a concise research report summarizing your topic.


Το Ultimate Research Assistant είναι μια προηγμένη τεχνολογία εξόρυξης γνωσιακών στοιχείων του Internet. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο, απλά πληκτρολογήστε το όνομα του θέματος και κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία Έρευνας Έκθεσης. Το εργαλείο θα εκτελέσει την έρευνα σχετικά με το θέμα σας και θα δημιουργήσει μια συνοπτική έκθεση που συνοψίζει την έρευνα για το θέμα σας.

Για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο εξόρυξης, πατήστε εδώ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...