31 Δεκ 2011

Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το 2012

Ε
ύχομαι σε όλες και όλους Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το 2012


Μαζί με τις ευχές μου για υγεία, αγάπη και αισιοδοξία τις δύσκολες αυτές ημέρες που περνάμε οι περισσότεροι, θέλω να ευχηθώ και κάτι ακόμα.

Να μην ξεχάσουμε το 2012 ποιοι και πως μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση. Εύχομαι η μνήμη όλων μας να είναι πολύ δυνατή, ώστε τη στιγμή που θα πρέπει να τους δείξουμε με τον ποιο σκληρό τρόπο ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί 

Καλή Πρωτοχρονιά και Ευτυχισμένο το 2012


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

30 Δεκ 2011

250.000 Page Views για την Εκπαίδευση Ενηλίκων

Η
"Εκπαίδευση Ενηλίκων" ξεπέρασε τα 250.000 page views και τους 125.000 μοναδικούς επισκέπτες.


Το ιστολόγιο της "Εκπαίδευσης Ενηλίκων" κατατάσσεται μέσα στα 30.000 πιο δημοφιλή site και blog στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Alexa.

Αφήνουμε πίσω το 2011 με μέσο όρο 11.000 περίπου page views το μήνα που είναι αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η αποδοχή σας στην προσπάθεια της "Εκπαίδευσης Ενηλίκων" είναι εντυπωσιακή και αυτό συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από μέρους μου για καλύτερο περιεχόμενο στο ιστολόγιο.

Ταυτόχρονα, η επισκεψιμότητα στη σελίδα του βιβλίου μου "Εγχειρίδιο Ερευνητικής Εργασίας" έχει φτάσει τα 2.000 page views μέσα σε 45 ημέρες που αποδεικνύει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για την πρωτότυπη αυτή για τα ελληνικά δεδομένα συγγραφική προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ θερμά και σας υπόσχομαι ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και διαθέση.




Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

28 Δεκ 2011

Ας μιλήσουμε επιτέλους με στοιχεία

Ε
πειδή τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει πολλά και επειδή η παραπληροφόρηση έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια επίσημων και ανεπίσημων, είναι καλό να μιλήσουμε για άλλη μία φορά με στοιχεία



Δείτε τα στοιχεία που παρουσιάζονται παρακάτω. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.  Παρουσιάζουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κατάσταση των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και όχι αυτή που έντεχνα και με προφανή στόχο θέλουν να παρουσιάζουν κάποιοι

Στατιστικά ΟΛΜΕ

Ευχαριστώ το φίλο του blog Χρήστο για τα στοιχεία


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

26 Δεκ 2011

Το Εγχειρίδιο Ερευνητικής Εργασίας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο

Τ
ο βιβλίο μου με τίτλο "Εγχειρίδιο Ερευνητικής Εργασίας" μέσα σε μόλις δύο μήνες έχει διανεμηθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ρόδος, Σέρρες, Βόλος, Σύρος, Ιωάννινα, Κόρινθος, Αλεξανδρούπολη) αλλά και την Κύπρο (Λευκωσία).



Η σελίδα του βιβλίου στη διεύθυνση http://project-guide.weebly.com/ έχει συγκεντρώσει πάνω από 1800 αναγνώσεις, με καθημερινή αυξητική τάση.

Το γεγονός ότι το βιβλίο αποτελεί το απόλυτο βοήθημα για όλους τους φοιτητές, ερευνητές αλλά και καθηγητές, φαίνεται ότι τυγχάνει της αντίστοιχης αναγνώρισης από όλους τους ενδιαφερόμενους.


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

23 Δεκ 2011

Καλά Χριστούγεννα


Τ
ο ιστολόγιο της "Εκπαίδευσης Ενηλίκων" εύχεται σε όλες τις φίλες αναγνώστριες και όλους τους φίλους αναγνώστες 

Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα


Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία που ζούμε όλοι μας η προσφορά, το χαμόγελο και αισιοδοξία είναι τρία πράγματα που πρέπει πάση θυσία να προσπαθήσουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά σε πείσμα όλων όσων έχουν βάλει σκοπό τους την ηθική και οικονομική μας εξαθλίωση

Δεν κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να λυγίσουμε και να σκύψουμε το κεφάλι

Καλές Γιορτές με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία

Η Εκπαίδευση Ενηλίκων θα λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς αυτές τις γιορτινές μέρες με αραιότερη ανανέωση περιεχόμενου μέχρι τις 7/1/2012

Με τις θερμότερες ευχές μου

Βασίλης Σωτηρούδας



Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

22 Δεκ 2011

Συναισθήματα και Διαδικτυακή – εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Το Παράδειγμα της Κύπρου

Τ
ων Δρ. Μιχαλίνου Ζεμπύλα (Επίκουρος Καθηγητής, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Δρ. Μάμα Θεοδώρου (Αναπληρωτής Καθηγητής, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Δρ. Ανδρέα Παυλάκη (Λέκτορας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)




Στο: Open Education - The Journal for Open and Distance Education and Educational Technology Volume 5, Number 1, 2009 © Open Education ISSN: 1791-9312

Περίληψη
Η παρούσα έρευνα μελετά το ρόλο των συναισθημάτων των συμμετεχόντων φοιτητών σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους. Ειδικότερα, αξιολογείται η εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσα από τα συναισθήματα των φοιτητών, όπως αυτά αποτυπώνονται σε συνεντεύξεις, μηνιαία ημερολόγια συναισθημάτων και ηλεκτρονικά μηνύματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας επισημαίνουν την πολλαπλότητα των πεδίων στα οποία μπορούν τα συναισθήματα να εκταθούν, καθώς και τη σπουδαιότητα των ερμηνειών που αποδίδουν οι φοιτητές σε σχέση με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία μάθησης. Τα ζητήματα κοινωνικής και συναισθηματικής επικοινωνίας και επαφής αναδεικνύονται ως κρίσιμης σημασίας στη διερεύνηση των συναισθημάτων για την εμπειρία της εξ αποστάσεως μάθησης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη, πατήστε εδώ



Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

21 Δεκ 2011

Διδακτική στην εκπαίδευση ενηλίκων

Των Αναστάσιου Κοντάκου και Χρήστου Γκόβαρη

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ του ΥΠ.Ε.Π.Θ,, Μέτρο 1.1. Ενέργεια 1.1.2.Β. και  συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Κ.Τ) και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο.

1. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
1.1 Η έννοια της Διδακτικής
Σε μια πρώτη προσέγγιση η Διδακτική μπορεί να ορισθεί ως οργάνωση των διαδικασιών διδασκαλίας-μάθησης με την έννοια της επιλογής και αξιολόγησης περιεχομένων, στόχων και μεθόδων. Αντικείμενο της Διδακτικής είναι το "τι" και "για ποιο σκοπό" οφείλει να διδαχθεί κάτι.
Πέραν αυτού, η Διδακτική προσφέρει το θεωρητικό υπόβαθρο για την αιτιολόγηση των επιλογών μας ως προς τα περιεχόμενα και τους στόχους που αυτά εμπεριέχουν, καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο για την επιλογή των μεθόδων διδασκαλίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο των Κοντάκου και Γκόβαρη, πατήστε εδώ

Πηγή Ανάρτησης:
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

20 Δεκ 2011

Πρόσκληση Υποβολής Ενδιαφέροντος για Συμμετοχή σε Καλοκαιρινά Σχολεία

Πρόσκληση Υποβολής Ενδιαφέροντος για Συμμετοχή σε Καλοκαιρινά Σχολεία στα Πλαίσια του Προγράμματος Ερευνητικής Δικτύωσης «Quantitative Methods in Social Sciences 2» του Οργανισμού ESF

Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας επιθυμεί να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή σε καλοκαιρινό σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Ερευνητικής Δικτύωσης (Research Networking Programme) με θέμα «Quantitative Methods in Social Sciences 2 (QMSS 2)», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Οργανισμού European Science Foundation (ESF).

Το καλοκαιρινό σχολείο για το 2012 έχει ως θέμα «Surveying Immigrants and Minorities» και θα λάβει χώρα από τις 27 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2012 στο Παρίσι.

Η Πρόσκληση απευθύνεται σε Υποψήφιους Διδάκτορες οι οποίοι ολοκληρώνουν τη διδακτορική τους διατριβή ή σε κατόχους Διδακτορικού οι οποίοι έχουν πρόσφατα ολοκληρώσει τη διατριβή τους και η οποία σχετίζεται με το θέμα του Σχολείου για το έτος 2012. Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολίτες ή να εργάζονται σε ευρωπαϊκή χώρα η οποία υποστηρίζει το Πρόγραμμα QMSS2...

Κατάλογος με τις χώρες που συμμετέχουν βρίσκεται στην ηλεκτρονική σύνδεση http://www.ccsr.ac.uk/qmss. Επισημαίνεται ότι η Κύπρος υποστηρίζει το Πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους αποστέλλοντας το σύντομο Βιογραφικό τους Σημείωμα συνοδευμένο με επιστολή η οποία θα εξηγεί τα ερευνητικά πλάνα του ενδιαφερόμενου και πως αυτά συνδέονται με το Πρόγραμμα και το Καλοκαιρινό Σχολείο. Η επιστολή αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά τις 500 λέξεις. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει τεθεί η 9η Ιανουαρίου 2012.

Οι απαραίτητες πληροφορίες υπάρχουν στο επισυναπτόμενο έγγραφο καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.esf.org/index.php?id=4858 αλλά και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος http://www.ccsr.ac.uk/qmss. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ruth.durrell@manchester.ac.uk). Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με την αρμόδια Λειτουργό του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, κα Κωνσταντίνα Μακρή (cmakri@research.org.cy, 22205054).

Call-12_v3

Πηγή:
Ίδρυμα Προώθησης της Έρευνας
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

18 Δεκ 2011

"Η αξιοποίηση της ομάδας και της παροχής κινήτρων στην διδασκαλία προχωρημένων εννοιών στο Excel"

Δ
ημοσιεύθηκε στο τεύχος 17, σελ. 247-256, του Περιοδικού "Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων" του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η εργασία μου με θέμα "Η αξιοποίηση της ομάδας και της παροχής κινήτρων στην διδασκαλία προχωρημένων εννοιών στο Excel".


Για να δείτε τα περιεχόμενα του τεύχους 17 του Περιοδικού "Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων" του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε την εργασία μου (αρχείο pdf), πατήστε εδώ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

17 Δεκ 2011

Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή έρευνα για τα ιστολόγια

Στις 15/12/2011 ολοκληρώθηκε μετά από 45 ημέρες η διαδικτυακή έρευνα για τα εκπαιδευτικά ιστολόγια.

Στο onlne ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 519 άτομα, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 300 ερωτηματολογίων.

Η διαδικτυακή έρευνα εντάσσονταν στο πλαίσιο της διπλωματικής μου εργασίας με θέμα: 
"Κριτήρια αξιολόγησης ενός εκπαιδευτικού ιστολογίου ως επιστημονικό για ενήλικες αναγνώστες"
που εκπονείται αυτή την περίοδο στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Τα πορίσματα της έρευνας όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων θα αναρτηθούν στο blog.

Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους που διέθεσαν το χρόνο τους για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, καθώς και όλα τα site και blog που δημοσίευσαν τη σχετική πρόσκληση.

Ευχαριστώ ακόμα και όλα τα blog που δε δημοσίευσαν τη σχετική πρόσκληση, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της έρευνας αποτελούν ήσσονος σημασίας αντικείμενα γι' αυτά, σε σχέση με το κουτσομπολιό ή τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και την τρομοκρατία του φόβου για το ούτως ή άλλως ζοφερό μέλλον.


Σε πείσμα των καιρών, οι 519 φίλες και φίλοι που τίμησαν με τις απαντήσεις τους την ερευνητική μου προσπάθεια, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα ενδιαφέροντος εκτός από αυτά που μας "ταΐζουν" συνειδητά και μεθοδευμένα οι περισσότεροι "ανεξάρτητοι" και "ανιδιοτελείς" bloggers.


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

16 Δεκ 2011

Στιγμιότυπα από τη βιβλιοπαρουσίαση

Ο
λοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου μου με τίτλο "Εγχειρίδιο Ερευνητικής Εργασίας" στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15/12/2011.


Ο εξαιρετικός συντονισμός της συζήτησης από τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά και οι στοχευμένες ομιλίες του Διευθυντή του ΙΕΚ Νεάπολης Μιχάλη Μαυρίδη και του Υπευθύνου Εκπαιδευτικού-Ερευνητικού Έργου στο Π.ΙΝ.ΕΠ.Θ. Μερκούριου Μαργαριτόπουλου προσέφεραν στους επισκέπτες της εκδήλωσης μία ξεχωριστή βραδιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού και ερευνητικού χώρου καθώς και πλήθος φοιτητών.

Περισσότερες φωτογραφίες και video μπορείτε να δείτε εδώ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

12 Δεκ 2011

Πρόσκληση:

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλώ στην παρουσίαση του βιβλίου μου με τίτλο

«Εγχειρίδιο Ερευνητικής Εργασίας»

που θα πραγματοποιηθεί
15/12/2011 στις 19:00

στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μερκούριος Μαργαριτόπουλος
Δρ. Πληροφορικής, υπεύθυνος Εκπαιδευτικού-Ερευνητικού Έργου στο Π.ΙΝ.ΕΠ.Θ.

Μιχάλης Μαυρίδης
Δρ. Οικονομικών, Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Νεάπολης

Ναγκολούδης Βαλάντης
Εκπρόσωπος του Εκδοτικού Οίκου iWrite

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος
Γεωργία Σαδανά.


Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ

Οδηγίες Πρόσβασης (χάρτη) μπορείτε να δείτε εδώ
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

11 Δεκ 2011

Επιστημολογία

Ανακτήθηκε από το Ερευνητικό Πρόγραμμα "Αλυκή"

Σύμφωνα με τους Smith et al (2000) επιστημολογία είναι το δίχτυο των ιδεών που έχουν οι μαθητές για το πώς οικοδομείται και τεκμηριώνεται η γνώση στην επιστήμη. Οικοδομιστική επιστημολογία (sophisticated & constructivist epistemology) αποτελεί την επιστημολογία κατά την οποία οι μαθητές αναγνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο που έχουν οι ιδέες στη διαδικασία απόκτησης γνώσεων και πώς οι ιδέες αυτές αναπτύσσονται και αναθεωρούνται μέσα από μια διαδικασία επιχειρηματολογίας, ελέγχου και conjecture. Πολλοί ερευνητές (Lederman et al, 2002; Lederman & O’Malley, 1990) θεωρούν ότι η επιστημολογία είναι συνώνυμη με τη φύση της επιστήμης, δηλαδή τις αξίες και τις πεποιθήσεις που είναι σχετικές (inherent) με την επιστημονική γνώση και την ανάπτυξή της. Οι Ryder, Hind & Leach (2001) υποστηρίζουν ότι η επιστημολογία της επιστήμης αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους η γνώση αναπτύσσεται και αιτιολογείται, για παράδειγμα πώς οι επιστήμονες αποφασίζουν ποιες ερωτήσεις να διερευνήσουν, το εύρος των ερευνητικών σχεδιασμών που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, η σχέση μεταξύ φυσικών φαινομένων και θεωρίας και πώς επιλύονται οι συγκρούσεις ιδεών στην επιστήμη...


Ο Sandoval (2003), τέλος, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους επιστήμονες, φιλόσοφους και ιστορικούς για το τι είναι η επιστημονική επιστημολογία. Παρόλα αυτά συμφωνούν για κάποιες πτυχές της φύσης της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να διδάσκονται στους μαθητές όπως η επιστημονική γνώση είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, είναι αβέβαιη και απαιτεί δημιουργικότητα και φαντασία.

Για τους σκοπούς της έρευνας αυτής θα θεωρήσουμε ότι επιστημολογία είναι η επιστήμη η οποία μελετά τον τρόπο με τον οποία αναπτύσσεται και εγκυροποιείται η επιστημονική γνώση και περιλαμβάνει τις ακόλουθες πτυχές:

· τη φύση και τον σκοπό των επιστημονικών μοντέλων,

· τη διάκριση παρατήρησης και συμπεράσματος και

· τη διάκριση υπόθεσης και πρόβλεψης.

Επιστημολογική επάρκεια είναι οι ιδέες τις οποίες τα παιδιά έχουν αναπτύξει για την φύση της επιστήμης και για το πώς αναπτύσσεται και εγκυροποιείται η επιστημονική γνώση.

Χαρακτηριστικά της φύσης επιστήμης

Οι Abd-El-Khalick & Lederman (2000) κάνουν μια αναφορά για το πώς άλλαξαν οι αντιλήψεις στο χώρο της διδακτικής των φυσικών επιστημών για τη φύση της επιστήμης σε φιλοσοφικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο. Ξεκινώντας από το 1900, η κατανόηση της φύσης της επιστήμης ισοδυναμούσε με την κατανόηση της επιστημονικής μεθόδου. Το 1960 άρχισε να δίνεται έμφαση στην διερώτηση ) και στις δεξιότητες της επιστημονικής διαδικασίας όπως παρατήρηση, ερμηνεία δεδομένων, σχεδιασμός πειραμάτων κτλ. Το 1974 διάφοροι οργανισμοί άρχισαν να ορίζουν τη φύση της Επιστήμης. Το Center of Unified Science Education at Ohio State University χαρακτήρισε την επιστημονική γνώση ως αβέβαιη (ευάλωτη σε αλλαγή), δημόσια (διαχέεται στο κοινό), επιβεβαιώσιμη, πιθανοκεντρική (οι προβλέψεις που γίνονται για την επιστημονική γνώση δεν είναι ποτέ απόλυτες), ανθρωπιστική (αντικατοπτρίζει τις ανθρώπινες προσπάθειες να επιβληθεί τάξη στην κατανόησή μας για τη φύση και στη δυνατότητά μας να διατυπώνουμε προβλέψεις), ιστορική (η παλιά γνώση πρέπει να κρίνεται στο ιστορικό της πλαίσιο και δεν πρέπει να συγκρίνεται αβίαστα με σύγχρονες αντιλήψεις), μοναδική (έχει τους δικούς της κανόνες και αξίες), ολιστική (εσωτερικά συνεπής) και εμπειρική (βασίζεται και/ή προέρχεται από παρατηρήσεις του φυσικού κόσμου και συστηματικές μετρήσεις). Το 1980 άρχισαν να εμφανίζονται στον ορισμό της φύσης της επιστήμης ψυχολογικοί παράγοντες, όπως ο ρόλος της ανθρώπινης δημιουργικότητας στην ανάπτυξη επιστημονικών επεξηγήσεων, καθώς και κοινωνιολογικοί παράγοντες όπως η κοινωνική δομή των επιστημονικών οργανώσεων και των διεργασιών αξιολόγησης, εγκυροποίησης και εγκαθίδρυσης της νέας γνώσης. H επαρκής κατανόηση της φύσης της Επιστήμης περιλαμβάνει κατανόηση της εμπειρικής και αβέβαιης φύσης της επιστημονικής γνώσης και εκτίμηση του κεντρικού ρόλου της θεωρίας και της διερεύνησης στην επιστήμης. Πιο πρόσφατα (1990), τονίστηκε ότι παρόλο που η επιστήμη εξαρτάται από τις αποδείξεις, οι επιστημονικές δραστηριότητες καθοδηγούνται από τη θεωρία και οι επιστήμονες κάνουν τις έρευνες τους μέσα από συγκεκριμένα πλαίσια αναφοράς. Το Science for all Americans (AAAS 1990) τονίζει τρία σημαντικά συστατικά που είναι αναγκαία για επαρκή κατανόηση της φύσης της επιστήμης:

· ο κόσμος αντιμετωπίζεται σαν κατανοήσιμος, αλλά η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

· παρόλο που η διερεύνηση στην επιστήμη βασίζεται στη λογική και είναι εμπειρική, περιλαμβάνει φαντασία και επινόηση εξηγήσεων.

· η επιστήμη έχει κοινωνικές πτυχές και πολιτικές επιπτώσεις.

Επίσης, το National Science Education Standards τόνισε την ιστορική, αβέβαιη, εμπειρική, λογική και επιβεβαιωμένη φύση των επιστημονικών επιχειρημάτων (NRC, 1996)

Ο Sandoval (2003) συνοψίζει κάποιες πτυχές της φύσης της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής εργασίας για τις οποίες οι επιστήμονες συμφωνούν όπως: η επιστημονική γνώση είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα το οποίο περιγράφει, εξηγεί και προβλέπει τον κόσμο (και όχι γεγονότα τα οποία ανακαλύφθηκαν), η γνώση είναι αβέβαιη και η ανάπτυξή της απαιτεί δημιουργικότητα και φαντασία, η επιστήμη είναι εμπειρική, οι ιδέες συχνά παράγονται από παρατηρήσεις του φυσικού κόσμου και αναθεωρούνται μέσα από εμπειρικούς ελέγχους, η θεωρία καθοδηγεί το σχεδιασμό εμπειρικών διερευνήσεων και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, η επιστήμη είναι κοινωνικά κατασκευασμένη και εμπεδώνεται μέσα σε κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορικές αξίες.



Αρχικές Ιδέες των παιδιών για τη Φύση της Επιστήμης

Σύμφωνα με τους Smith et al (2000) πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης έχουν πολύ περιορισμένες αντιλήψεις για τη φύση της επιστήμης αφού θεωρούν ότι η γνώση είναι απλή και σίγουρη και δεν δέχονται ότι οι διαφορές στις απόψεις των επιστημόνων προκύπτουν από διαφορετικές προοπτικές ή από διαφορετικά πλαίσια εργασίας τους. O Lederman (1992) προσθέτει ότι ακόμα και οι καθηγητές έχουν ανεπαρκείς αντιλήψεις για τη φύση της επιστήμης, αφού αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τον αβέβαιο χαρακτήρα της επιστημονικής (tentative) γνώσης. Γενικά έχει παρατηρηθεί ότι οι μαθητές έχουν μια πολύ «στατική» εικόνα για την επιστήμη ως μια σταθερή συγκέντρωση γεγονότων για τον κόσμο (Songer & Linn, 1991), ενώ υποστηρίζουν ότι η επιστημονική γνώση είναι αποδεδειγμένη (Lederman, 2002).

Οι απόψεις αυτές συνοψίζονται και από τον Sandoval (2003), ο οποίος υποστηρίζει ότι τα παιδιά έχουν τέσσερις λανθασμένες αντιλήψεις όσον αφορά στην φύση της επιστήμης. Καταρχήν θεωρούν ότι επιστήμη είναι η συγκέντρωση γεγονότων του φυσικού κόσμου και αποτυγχάνουν να κατανοήσουν ότι η επιστήμη είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα το οποίο βοηθά στην περιγραφή και ερμηνεία του φυσικού κόσμου. Δεύτερο θεωρούν ότι η γνώση αλλάζει όταν λανθασμένες ιδέες αντικαθιστούνται από ορθές, δηλαδή μέσα από επαναστάσεις και επινόηση νέων ιδεών. Κάτι τέτοιο όμως είναι σπάνιο φαινόμενο αφού η γνώση αλλάζει συνήθως μέσα από επιχειρηματολογία και σταδιακή εξέλιξη. Επιπλέον, οι μαθητές υποστηρίζουν ότι τα πειράματα δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα (αγνοώντας τα ενδιάμεσο στάδιο της ερμηνείας των δεδομένων), και ότι οι υποθέσεις γίνονται θεωρίες και οι θεωρίες νόμοι. Πιστεύουν, δηλαδή ότι υπάρχει μια ιεραρχική εξέλιξη κατά την οποία οι επιστήμονες κάνουν υποθέσεις (μαντεύουν δηλαδή), βρίσκουν δεδομένα για να τεκμηριώσουν τις υποθέσεις, φτιάχνουν θεωρίες και, στο τέλος, οι θεωρίες για τις οποίες διασταυρώθηκαν πολλά δεδομένα γίνονται νόμοι.

Όσον αφορά στην επιστημονική μέθοδο και την αξία των πειραμάτων έγιναν πολλές άλλες έρευνες που ενισχύουν τα αποτελέσματα που περιγράφηκαν πιο πάνω. Οι Sandoval & Morrison (2000) έδειξαν με την έρευνα τους ότι μαθητές ηλικίας 14-15 χρόνων θεωρούν ότι ο σκοπός της επιστήμης είναι να εξηγεί πράγματα και να δίνει απαντήσεις, ενώ ο ρόλος των πειραμάτων είναι να ελέγχει τις διάφορες ιδέες στην πιο πάνω διαδικασία. Επιπρόσθετα, εντόπισαν ότι οι μαθητές θεωρούν ότι τα πειράματα γίνονται για να ελεγχθούν κάποιες ιδέες ή για να βρεθούν απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα (άποψη με την οποία συμφωνούν και οι Lederman et al, 2002). Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την σχέση μεταξύ πειραμάτων και ιδεών των επιστημόνων, δηλαδή πώς οι ιδέες αυτές μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή ου πειράματος ή την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, ούτε και τα κριτήρια με τα οποία οι επιστήμονες επιλέγουν τα πειράματα που θα πραγματοποιήσουν. Επίσης, ορίζουν τις υποθέσεις ως προβλέψεις ή μαντέματα για τα αποτελέσματα των πειραμάτων. Όσον αφορά τις θεωρίες, οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν ότι είναι αποδεδειγμένες υποθέσεις οι οποίες έχουν ελεγχθεί πολλές φορές. Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουν ότι οι θεωρίες αντιστέκονται στην αλλαγή αφού για να αλλάξουν χρειάζονται πολλές αντιφατικές αποδείξεις για να τις διαψεύσουν. Γενικά, τα αποτελέσματα των Sandoval & Morrison (2000) δείχνουν ότι οι μαθητές δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τα πειράματα, τις υποθέσεις και τις θεωρίες ή να εντοπίσουν τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.

Εκτενέστερη αναφορά στους νόμους της φύσης γίνεται από τον Meyling (1997), ο οποίος αναφέρει ότι το 90% των παιδιών μέσης εκπαίδευσης έχουν μία από τις πιο κάτω αντιλήψεις:

1. Οι νόμοι είναι τα περιοδικά επαναλαμβανόμενα φαινόμενα της φύσης (το φαινόμενο μέρας νύχτας, οι τέσσερις εποχές).

2. Οι νόμοι είναι εσωτερικοί, αναλλοίωτοι και ανεξάρτητοι από τον άνθρωπο.

3. Οι νόμοι είναι αναμφισβήτητοι, σχηματίζονται από τους ανθρώπους και είναι ακριβής αντιγραφή των νόμων της φύσης.

4. Οι νόμοι ανακαλύπτονται από τον άνθρωπο αλλά δεν είναι ακριβής αντιγραφή των νόμων της φύσης.

5. Οι νόμοι είναι υποθέσεις που κάνει ο άνθρωπος για τις διαδικασίες της φύσης οι οποίες πιθανόν να ακολουθούν κάποιους νόμους. Οι νόμοι επινοούνται με βάση τα πειράματα που γίνονται.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 99% των παιδιών αυτών δεν πιστεύουν ότι οι νόμοι της φύσης είναι μέρος των επιστημονικών θεωριών, αλλά θεωρούν ότι αποτελούν τη βάση που επιτρέπει την κατασκευή μιας θεωρίας. Επίσης, αυτοί οι νόμοι μπορούν να είναι αποτελέσματα μιας θεωρίας αφού μια επιβεβαιωμένη θεωρία γίνεται νόμος, άποψη την οποία εντόπισαν και άλλοι ερευνητές (Sandoval & Morrison, 2000; Sandoval, 2003).

Όσον αφορά στις θεωρίες, το 60 με 70% των μαθητών θεωρούν ότι είναι συνώνυμο της υπόθεσης, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι οι θεωρίες είναι υποθετικές και δεν είναι επαληθευμένες. Επιπλέον μόνο το 13% χρησιμοποίησε τη θεωρία ως ένα σύστημα αποδεδειγμένων δηλώσεων, ενώ ελάχιστοι πιστεύουν ότι η θεωρία είναι κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα αποδειχθεί με πείραμα.

Οι Lederman et al (2002) χορήγησαν το ερωτηματολόγιο τους για τη φύση της Επιστήμης σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και προϋπηρεσιακούς εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης (καθηγητές επιστήμης) και παρατήρησαν ότι πολλοί από αυτούς αναφέρουν ότι η επιστήμη χαρακτηρίζεται από μια επιστημονική μέθοδο (συγκεκριμένα λογικά βήματα) ή ότι τα πειράματα έχουν σαν στόχο να αποδείξουν ή να διαψεύσουν μια υπόθεση ή θεωρία. Στην ερώτηση των Smith et al (2000) για το πώς αποκτάται επιστημονική γνώση, παιδιά ηλικίας 13 χρόνων απαντούν ότι απλά γίνονται παρατηρήσεις και δοκιμές και έτσι βρίσκονται θεραπείες. Την ίδια απλοική άποψη για τη διαδικασία επιστημονικής έρευνας εντόπισε και ο Meyling (1997), όταν ζήτησε από τους μαθητές να αναπαραστήσουν τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιώντας τους όρους πείραμα, υπόθεση, νόμος, παρατήρηση και θεωρία. Παρατήρησε ότι οι αναπαραστάσεις τους ήταν γραμμικές και έδειχναν απλές ιεραρχικές σχέσεις όπως η πιο κάτω:

Πείραμα, παρατήρηση, υπόθεση, θεωρία, νόμος

Όσον αφορά στη φύση και το σκοπό των επιστημονικών μοντέλων οι μαθητές περιγράφουν ένα μοντέλο ως ένα αντίγραφο ενός χειροπιαστού αντικειμένου και όχι ως μια αφηρημένη ιδέα η οποία καθοδηγεί τη διαδικασία υπόθεσης και ελέγχου (Carey et al, 1989; Grosslight et al, 1991). Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι μαθητές έχουν τέσσερις αντιλήψεις για τα μοντέλα:

· Είναι η πραγματικότητα.

· Είναι αντιγραφή της πραγματικότητας .

· Είναι μη ακριβής αντιγραφή της πραγματικότητας.

· Είναι υποθετικό σκίτσο που αναπαριστά μερικές πτυχές της πραγματικότητας και/ή χρησιμοποιούνται για να ελέγξουμε τις ιδέες μας ή τις θεωρίες για τον κόσμο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας των Leach et al (2000), μαθητές μέσης εκπαίδευσης και προπτυχιακοί φοιτητές χρησιμοποιούν διαφορετικό επιστημολογικό συλλογισμό σε διαφορετικά συγκείμενα, αφού παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρχε συνέπεια στις απαντήσεις των παιδιών στα διάφορα έργα της έρευνας.



Διδασκαλία Επιστημολογικής Επάρκειας

Ο Meyling (1997) βασίστηκε σε τρεις βασικές αρχές στην προσπάθεια του να αλλάξει τις επιστημολογικές πεποιθήσεις των παιδιών:

1. Να λαμβάνονται υπόψη οι αρχικές ιδέες των παιδιών (οικοδομιστική προσέγγιση)

2. Να προσφέρονται πολλές διαφορετικές επιστημολογικές αντιλήψεις στα παιδιά (plurality)

3. Οι επιστημολογικοί αναστοχασμοί (reflections) πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας. Τα παιδιά πρέπει να αναστοχάζονται για τη μεθοδολογία την οποία χρησιμοποίησαν, για τις αντιλήψεις τους για την επιστήμη, τα μοντέλα, τους νόμους κτλ., και τέλος για τις δικές τους επιστημολογικές αντιλήψεις.

Οι Sandoval & Morrison (2000) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή των μαθητών σε επιστημολογικές πρακτικές (epistemic practices), όπως σε δημιουργία και αξιολόγηση επεξηγήσεων για σύνθετα προβλήματα φυσικής επιλογής (natural selection), δεν είναι επαρκής για ανάπτυξη των επιστημολογιών τους για την επιστήμη. Υποστηρίζουν έτσι ότι οι παρεμβάσεις που αναπτύσσουν με επιτυχία τις επιστημολογίες των παιδιών είναι αυτές που απευθύνονται σαφέστατα σε αυτές τις ιδέες, τις οποίες πρέπει να έχουν ευκαιρίες τα παιδιά να αναστοχάζονται και να αξιολογούν, άποψη που συναντάται συχνά στη βιβλιογραφία (Carey et al, 1989; Lederman, 1992).

Ο Sandoval (2003) υποστηρίζει ότι οι επιστημολογίες των μαθητών μπορούν να αλλάξουν με τη δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος που να ευνοεί την αλλαγή των επιστημολογικών πεποιθήσεων. Η διερώτηση πρέπει να αποτελεί γενικό λειτουργικό πλαίσιο απέναντι στη γνώση και όχι απλώς μια δραστηριότητα, ενώ η επιχειρηματολογία πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στην τάξη. Επίσης, πρέπει να δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένα επιστημολογικά αντικείμενα/εργαλεία (πχ. μοντέλα).

Έρευνες έχουν δείξει ότι μικρές διδακτικές παρεμβάσεις με τις οποίες έγινε προσπάθεια να διδαχθούν τα πιο πάνω είχαν μόνο μέτριες αλλαγές στις απόψεις των μαθητών (Carey et al, 1989; Carey & Smith, 1993). Παρόλα αυτά οι Smith et al (2000) κατάφεραν να αποδείξουν ότι ακόμα και παιδιά έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου μπορούν να αναπτύξουν ικανοποιητική επιστημολογική επάρκεια αφού το ένα τρίτο από αυτά μετά την εφαρμογή μιας οικοδομιστικής παρέμβασης μπορούσαν να αναφέρουν ότι οι θεωρίες ασχολούνται με επεξηγηματικές ιδέες και μπορούν να επηρεάσουν άλλες νοητικές διαδικασίες. Η παρέμβαση παρείχε εντατική υποστήριξη για πραγματοποίηση διερευνήσεων από μέρους των παιδιών.

Οι Smith et al (2000) προσπαθώντας να εντοπίσουν πού οφείλεται η περιορισμένη κατανόηση των μαθητών σε θέματα επιστημολογίας αναφέρουν τρεις παράγοντες: περιορισμένες εμπειρίες των παιδιών πριν την ένταξη τους στο σχολείο, εννοιολογικά εμπόδια που επιβάλλονται από τις καθημερινές επιστημολογικές τους απόψεις, πιο γενικά, βιολογικά, αναπτυξιακά εμπόδια που αφορούν στην σκέψη και στο συλλογισμό τους και περιορισμένες εμπειρίες για αντίστοιχα θέματα στο σχολείο.

Βιβλιογραφία

(AAAS) American Association for the Advancement of Science, (1990). Science for all Americans. New York: Oxford University Press.

Abd-El-Khalick, F., & Lederman, N., G. (2000). Improving science teachers’ conceptions of nature of science: a critical review of the literature, International Journal of Science Education, 22 (7), 665- 701.

Carey, S., & Smith, C. (1993). On understanding the nature of scientific knowledge. Educational Psychologist,28, 235–251.

Carey, S., Evans, R., Honda, M., Jay, E., & Unger, C. (1989). “An experiment is when you try it and see if it works”: A study of grade 7 students’ understanding of the construction of scientific knowledge. International Journal of Science Education, 11, 514-529.

Grosslight, L., Unger, C., Jay, E., & Smith, C. L. (1991). Understanding models and their use in science: Conceptions of middle and high school students and experts. Journal of Research in Science Teaching, 28, 799-822.

Leach, J., Millar, R., Ryder, J., Sere, M. (2000). Epistemological understanding in science learning: the consistency of representations across contexts. Learning and Instruction, 10, 497-527.

Lederman, N., G., Abd-El Khalick, F, Bell, R., L. & Schwartz R., S. (2002). Views of Nature of Science Questionnaire: Toward Valid and Meaningful Assessment of Learners’ Conceptions of Nature of Science. Journal of Research in Science Teaching, 39 (6), 497-521.

Lederman, N.G., & O’Malley, M. (1990). Students’ perceptions of tentativeness in science:

Development, use, and sources of change. Science Education, 74, 225–239.

Lederman, N. G. (1992). Students' and teachers' conceptions of the nature of science: a review of

the research. Journal of Research in Science Teaching, 29(4), 331-359.

Meyling, H., (1997). How to change students’ conceptions of the epistemology of science. Science & Education, 6, 397- 416.

(NRC) National Research Council, (1996). National Science Education Standards. Washington, DC: National Academic Press.

Ryder, J., Hind, A., & Leach, J. (2001). The design of materials and strategies for teaching about the epistemology of science. Paper presented at the European Science Education Research Association Conference, Thessaloniki, Greece, August 21-25.

Sandoval, W. (2003). The inquiry paradox: Why doing science doesn’t necessary change ideas about science. Paper presented at the Computer Based Learning in Science, Conference Proceedings, Vol. 1, Nicosia, 2003.

Sandoval, W., & Morrison, K. (2000). “You can’t believe a theory that’s wrong”: High school students’ ideas about theory and theory change. Presented at the annual meeting of the American Educational Research Association, New Orleans, April 28, 2000, at session 45.02 “The effects of inquiry on students epistemologies of science”.

Smith, C., L., Maclin, D., Houghton C., & Hennessey (2000). Sixth-Grade Students’ Epistemologies of Science: The impact of School Science Experiences on Epistemological Development. Cognition and Instruction, 18 (3), 349-422.

Songer, N. B., & Linn, M. C. (1991). How do students' views of science influence knowledge integration? Journal of Research in Science Teaching, 28(9), 761-784.


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

10 Δεκ 2011

Σύγχρονες Θεωρίες για τη μάθηση (συνοπτική παρουσίαση)

Του Νίκου Παπασταματίου (Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04)

Μάθηση είναι…

Μια διαδικασία που οδηγεί σε μια διαρκή μεταβολή της συμπεριφοράς ενός ατόμου, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της εμπειρίας ή της άσκησης.

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας οργανωμένης διαδικασίας (διδασκαλίας/ εκπαίδευσης) ή/ και να προέρχεται αποκλειστικά από την εμπειρία του ατόμου.

Τα αποτελέσματα της μάθησης είναι παρατηρήσιμα
(παρατηρήσιμη συμπεριφορά)…

…άλλοι, θεωρούν τη μάθηση ως τη μεταβολή

● της κατανόησης,
● των στάσεων,
● των γνώσεων,
● των πληροφοριών,
● των δεξιοτήτων,
● των ικανοτήτων του ατόμου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την παρουσίαση του Νίκου Παπασταματίου, πατήστε εδώ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

9 Δεκ 2011

H μικροδιδασκαλία ως άσκηση δεξιοτήτων: Η χρήση των παραδειγμάτων

Της Γεωργίας Πολυζώη, M.Εd. Εκπαιδευτικός

Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρ οσ ένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης
(ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 5 Πανελλήνιο Συνέδριο μμε θέ α «Μαθαίνω πώς να μαθαίνω», 7-9 Μαΐου 2010

Η μ ικροδιδασκαλία ως προσο μοιωτική τεχνική και άσκηση δεξιοτήτων αποτελεί ένα πολύτι μο εργαλείο στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται συγκεκρι μένα η δεξιότητα της χρήσης των παραδειγμ άτων στη διδασκαλία με βάση τη διεξαγωγή ενός δειγμ ατικού μικρο αθή ματος σχετικά μ ε τη χρήση των λογοτεχνικών παραδειγ άτων. Η κατάλληλη επιλογή και η εποικοδομ ητική χρήση των παραδειγμ άτων προσδιορίζει και την αποτελεσ ματικότητα της μ ικροδιδασκαλίας, όπως αυτή καταγράφεται σε φύλλα αξιολόγησης. Ση μασία έχει ο μαθητής, ε μπλεκόμ ενος ενεργητικά στη μαθησιακή διαδικασία, να χρησιμ οποιήσει τα δικά του παραδείγμ ατα, τα οποία λειτουργούν εσυνθετότερους ρόλους ως διαμ εσολαβητές νοη μάτων για την αποφυγή δυσερμ ηνειών και άλλων ε μποδίων εντός ενός μαθησιακού περιβάλλοντος αλληλεπίδρασης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση της Γεωργίας Πολυζώη, πατήστε εδώ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

8 Δεκ 2011

REPORT On the 9th International Transformative Learning Conference

Από τον καθηγητή Αλέξη Κόκκο

This report is not a scientific evaluation of the Conference. It is based on the opinions of 73 participants which were collected through questionnaires, as well as on comments and suggestions of the Greek team responsible for hosting the Conference1.

A. Data of the 9th International Conference
There were a total of 355 participants: 190 from Greece, 85 from other European countries, 65 from North America and 15 from other countries. It is noted that at the 8th International Conference which was held at the Bermudas in November, 2009 the participants were 150. In total 15 Europeans attended then, two of them were Greek.

The activities of the 9th International Transformative Learning Conference were:
- A keynote lecture
- One panel with North American and one with European scholars whose
subject was “The perspectives of transformative learning theory”

To read the rest of the report, click here


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

7 Δεκ 2011

Θεατρικό παιχνίδι. Ασκήσεις Γνωριμίας, επικοινωνίας, κ.ά.

Του Νίκου Γκόβα

Παιχνίδια γνωριμίας και επικοινωνίας
«Τα Ονόματα»: Όλοι καθιστοί σε κύκλο. Λέει διαδοχικά ο καθένας το όνομά του καιμετά το όνομα του διπλανού του.

«Φρουτοσαλάτα»: Όλοι καθιστοί κυκλικά, όρθιος ο εμψυχωτής που oνομάζει το κάθε μέλος της ομάδας “μήλο” ή “αχλάδι” ή “μπανάνα”. Μία καρέκλα λιγότερη. Ο εμψυχωτής λέει π.χ, «Όλα τα αχλάδια να αλλάξουν θέσεις» και αλλάζουν θέσεις όσοι έχουν αυτό το όνομα .Ένας θα μένει κάθε φορά όρθιος και θα δώσει την επόμενη εντολή. Στην εντολή «φρουτοσαλάτα» αλλάζουν θέσεις όλοι. Μετά, όποιος βρίσκεται στο κέντρο λέει το όνομά του και κάτι που του αρέσει π,χ «Με λένε Χάρη και μου αρέσει η τζαζ.» και αλλάζουν θέσεις όσοι έχουν την ίδια προτίμηση...


«Κυνηγητό». Στην αρχή με αργή κίνηση στο χώρο και μετά πιο γρήγορη και μεταδιδόμενη από τον ένα στον άλλο.

«Οδήγησε τον τυφλό». Σε ζεύγη, ο Α οδηγεί τον Β που έχει τα μάτια κλειστά. Κρατώντας τον απαλά αγκαζέ ή αγκαλιά ή από την πλάτη τον κινεί στο χώρο. Σιγά σιγά ο Β αφήνεται. Μετά αλλάζουν ρόλους.

«Βρες το ταίρι σου».Το κάθε ζευγάρι συμφωνεί σε ένα δικό του αναγνωριστικό ήχο. Όλοι προχωρούν στο χώρο με κλειστά μάτια σε διάφορες κατευθύνσεις και καθένας κάνει τον ήχο του μέχρι να πλησιάσει και να αναγνωριστεί από το ταίρι του. Τότε αποσύρονται.

«Τα φίδια και τα φύκια». Τα μέλη της ομάδας χωρίζονται σε δύο στήλες παράλληλες. Η μία είναι τα φύκια και η άλλη είναι τα φίδια. Όταν ο εμψυχωτής πει π.χ.<<Φίδια>>,τότε αυτά κυνηγούν τα φύκια που τρέχουν για να ξεφύγουν, δηλαδή η μία ομάδα γίνεται κυνηγός της άλλης.

«Σωτηρία στην αγκάλη σου». Ένας γίνεται κυνηγός, χτυπάει κάποιον με το χέρι του και λέει <<Άλλος!>>.Τότε γίνεται αυτός κυνηγός. Το θήραμα για να αποφύγει τον κυνηγό πρέπει να καταφύγει στην αγκαλιά ενός άλλου παίκτη και να μείνει σ’ αυτήν το πολύ για 3΄΄(παιγνίδι εμπιστοσύνης-συνεργασίας).

“Μικρή κουκίδα –μεγάλο μπαλόνι”. Οι παίκτες περπατούν στο χώρο. Πιο γρήγορα. Σκέφτονται: Είμαι δ ι α θ έ σ ι μ ο ς για ό,τι συμβεί. Διευρύνουν το χώρο που κινούνται. Έχουν κλειστά μάτια. Με την εντολή του εμψυχωτή, με αργή κίνηση και με κλίμακα 10…1, κάθε παίκτης θα κλείσει το σώμα του σε μια μικρή κουκίδα(“προσωπικός χώρος”). Στη συνέχεια με αργή κίνηση και κλίμακα 1…10, η κουκίδα μεγαλώνει και σιγά σιγά γίνεται μεγάλο μπαλόνι (“μερικός χώρος”). Επαναλαμβάνουμε μία ή δύο φορές ακόμα . Στη συνέχεια γίνονται ζευγάρια και το καθένα –με κοινό χρόνο-μετατρέπεται σε κουκίδα πιάνοντας το μικρότερο δυνατό χώρο και μετά σε μπαλόνι φτιάχνοντας με τα σώματα σχήματα πολυδιάστατα. Μετά τα ζευγάρια συνδυάζονται δύο δύο ή τρία τρία και κάνουν σχήματα ακόμα πιο σύνθετα .

«Ομαδικό περπάτημα» (άσκηση συνενοχής). Η ομάδα σπάει στα δύο. Οι μισοί παίκτες ανεβαίνουν στη σκηνή και οι υπόλοιποι τους παρακολουθούν. Οι πρώτοι περπατούν στο χώρο, σε διάφορες κατευθύνσεις προσπαθώντας να τον γεμίσουν. Με εντολή του εμψυχωτή <<Στοπ>> και<<Πάμε>> σταματούν και ξεκινούν την κίνηση. Ο εμ/τής τους ζητάει να σκεφτούν με κλίμακα 1…10 σε ποιο βαθμό το σώμα τους είναι διαθέσιμο, δηλαδή είναι σκηνικό, «εξω-καθημερινό» και όχι παραιτημένο. Στη συνέχεια όλοι μαζί σταματούν και ξεκινούν με δική τους εσωτερική συνεννόηση. Όταν σταματούν, γυρίζουν το κεφάλι και κοιτάζουν το κοινό. Μετά συγκεντρώνονται στο βάθος της σκηνής και όρθιοι γίνονται μικρή κουκίδα. Κάποιος γίνεται ο ηγέτης της ομάδας, προχωρεί, σταματά και ξεκινά την κίνηση. Ενώ η κίνηση συνεχίζεται μέσα στο χώρο, δεξιά, αριστερά, εμπρός, πίσω, όλοι οι παίκτες διαδοχικά γίνονται ηγέτες. Η κίνηση θυμίζει σμήνος πουλιών.

«Σωματικές εικόνες-Καθρέφτης» Ζευγάρια. Ο ένας απέναντι στον άλλον κάνουν τον καθρέφτη αρχικά αντικριστά και μετά παράλληλα. Ενώ εξελίσσεται η κίνηση, ο εμ/τής ζητά αυτή να γίνεται αργά στους χρόνους 1-2-3και μετά να παγώνει. Έτσι το κάθε ζευγάρι δημιουργεί το δικό του σχήμα..

«Αγάλματα»-«Ένας την κάθε φορά». Οι παίκτες διεσπαρμένοι στο χώρο. Κινείται ένας κάθε φορά προς τον άλλον, παγώνει και συνεχίζει ο επόμενος. Όλα γίνονται με συγκέντρωση και συνενοχή. Οι παίκτες κάθονται ημικυκλικά. Κάποιος κινείται πιο εμπρός και παίρνει μια στάση. Παγώνει. Κάποιος άλλος παίρνει μια στάση σε σχέση με τον προηγούμενο. Παγώνει. Όταν ολοκληρωθεί το σύμπλεγμα, η ομάδα του κοινού δίνει τίτλο. Μετά με μια μικρή κίνηση από όλους και ξαναπάγωμα το κοινό δίνει νέους τίτλους. Φτιάχνουμε εικόνες με τα σώματά μας προσθέτοντας σε αυτό που ο άλλος καταθέτει. Από αυτές μπορούμε να κάνουμε και σύνθεση σεναρίου. «Το μοντάζ» Ο εμψυχωτής παγώνει την εικόνα, την ξανακινεί, τίτλος από το κοινό.Η διαδικασία. επαναλαμβάνεται μέχρι το αποτέλεσμα να ικανοποιήσει όλους. Ομάδες των 4-5 ατόμων. Ο εμψυχωτής δίνει στην καθεμία από μία φωτογραφία και ζητάει από τα μέλη της, αφού την παρατηρήσουν, να την αναπαραστήσουν. Οι παίκτες προετοιμάζονται για 3 λεπτά και μοιράζουν ρόλους. Παγώνουν στη στάση τους, ενώ οι υπόλοιποι τους βλέπουν και συγκρίνουν με τη φωτογραφία .Διαδοχικά στην αναπαράσταση περνούν όλες οι ομάδες. Στη συνέχεια οι ομάδες ξανασυγκεντρώνονται και ξαναφτιάχνουν τη φωτογραφία, αφού ο εμψυχωτής έχει ζητήσει η νέα «φωτογραφία» να είναι χρονικά τοποθετημένη π.χ. 2 ημέρες πριν ή αργότερα .Ο κάθε παίκτης εξελίσσει το χαρακτήρα του και η κάθε ομάδα τη σύνθεση της φωτογραφίας. Το κοινό παρακολουθεί, κρίνει και κατανοεί. Είναι δυνατόν η πρώτη και η επόμενη φωτογραφία να παιχτούν διαδοχικά και το πέρασμα από τη μία στην άλλη να γίνει σε αργή κίνηση με ενδιάμεσα παγώματα, ώστε όλοι να βλέπουν την εξέλιξη του κάθε χαρακτήρα. Το μοντάζ σύμφωνα με τον Μπρεχτ περιλαμβάνει τις εξής φάσεις: παρατήρηση-αντιγραφή-εξέλιξη .

Πηγή:

Πηγή αρχικής αναφοράς:

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

6 Δεκ 2011

Διαχείριση πληροφοριών από το ιντερνέτ και διαδικτυακά ερωτηματολόγια

Από το ιστολόγιο του καθηγητή Ε. Παπάνη

Διαχείριση πληροφοριών από το ιντερνέτ

Από το βιβλίο του Ευστράτιου Παπάνη ΄Μεθοδολογία Έρευνας και Διαδίκτυο', Εκδόσεις Σιδέρη, 2010

Τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες προέρχονται από το διαδίκτυο είναι ανώνυμες και ανεξέλεγκτες. Κατά πολλούς αυτό συνιστά την πρωτοτυπία και τη δυναμική του ιντερνέτ. Απόπειρες φίμωσής του αλλοιώνουν τη φύση του και περιορίζουν τη χρηστικό- τητά του. Οι ερευνητές όμως, πριν βασιστούν σε δεδομένα που αντλούν από ιστοσελίδες, θα πρέπει να φιλτράρουν τις πληροφορίες θέτοντας ορισμένα επιστημονικά κριτήρια και αναλαμβάνοντας την ευθύνη των επιλογών τους...


Ίσως το βασικότερο κριτήριο επιλογής είναι η επωνυμία των συγγραφέων και των συντακτών των υπό εξέταση ιστοσελίδων. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό ο ερευνητής πρέπει να εστιάσει στην ύπαρξη βιβλιογραφίας, στους υπερσυνδέσμους που οδηγούν σε άλλες αξιόπιστες σελίδες και στον τρόπο, με τον οποίο προσπέλασε την ιστοσελίδα (εάν ο σύνδεσμος προερχόταν από κάποιο έγκυρο site).
Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει τότε θα πρέπει να αναζητηθούν βιογραφικά στοιχεία του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας, πραγματικές διευθύνσεις, τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις που λειτουργούν.
Μερικές φορές η αξιοπιστία ενός διαδικτυακού κειμένου κρίνεται από το κατά πόσο πληροί ποιοτικά χαρακτηριστικά του οργανισμού, φορέα που το φιλοξενεί. Κείμενα τα οποία βρίσκονται σε ιστοσελίδες διεθνών, ευρωπαϊκών και κρατικών ιστοσελίδων σε site πανεπιστημίων, ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών κ.λπ. σε γενικές γραμμές θεωρούνται έγκυρα, ακόμα κι αν δεν αναφέρεται ο συγγραφέας, εφόσον συνάδουν με τη φιλοσοφία του οργανισμού. Ο ερευνητής μπορεί να βεβαιωθεί ότι το κείμενο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά συγκρίνοντας την ηλεκτρονική διεύθυνση του κειμένου με του οργανισμού και διακριβώνοντας ότι η θεματολογία του κειμένου σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο του συγγραφέα. Η ακεραιότητα μπορεί να διαπιστωθεί με την αναζήτηση του dns (γα παράδειγμα στο who is). Λιγότερο αξιόπιστα (αλλά όχι αναγκαστικά μη αξιόλογα) είναι κείμενα που βρίσκονται σε προσωπικές ιστοσελίδες ή ιστολόγια.
Παρόλα αυτά ενδεχομένως κάποια κείμενα που φιλοξενούνται σε διεθνείς φορείς, που είναι έντονα πολιτικοποιημένοι ή απηχούν συγκεκριμένες κοινωνικές απόψεις, μπορεί να μην συνεισφέρουν στην ανεπηρέαστη και ουδέτερη επιστημονική έρευνα, επειδή είναι έντονα πολωμένα προς μια κατεύθυνση. Ο ερευνητής ίσως θελήσει να μελετήσει το οικολογικό κίνημα, τα δικαιώματα των γυναικών, τις πολιτικές για τους μετανάστες, την τρομοκρατία κ.λπ. μπορεί να βρεθεί σε έντονα προκατειλημμένες παρουσιάσεις που φιλοξενούνται σε επίσημους διαδικτυακούς τόπους.
Η αμεσότητα και η τεράστια εξάπλωση του διαδικτύου το έχει μετατρέψει σ’ ένα κόσμο προπαγάνδας, διαφημιστικών εκστρατειών και παραπλάνησης. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις μπορεί να παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με τον πλέον θετικό τρόπο ή να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις και μετρήσεις, των οποίων τα αποτελέσματα είναι αμφισβητήσιμα. Έτσι μια φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να υπερτονίζει τους κινδύνους της κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό, για να προωθήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ενδεχομένως να αποκρύπτει έρευνες που επισημαίνουν τους κινδύνους της ακτινοβολίας. Πολλές φορές εξτρεμιστικές τάσεις υποκρύπτονται επιμελώς σε ιστοσελίδες με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και παιδοφιλικές αποκλίσεις σε ιστοσελίδες με παιδικά βίντεο και κινούμενα σχέδια.
Όταν κάποιος αντλεί πληροφορίες από το διαδίκτυο θα πρέπει να έχει κατά νου ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να δημοσιεύει σ’ αυτό παραπάνω από μία προσωπικές του απόψεις. Όμως, εφόσον ο συγγραφέας φαίνεται να είναι γνώστης των πηγών στις οποίες παραπέμπει, παρουσιάζει όλες τις πιθανές αντιλήψεις για ένα θέμα και κάνει αναφορές σε γνωστές σχολές σκέψης ή τεχνικές και στην αρχή του άρθρου θέτει τα κριτήρια προσέγγισης ενός θέματος, τότε μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Εάν το κείμενο είναι ερευνητικό πρέπει απαραιτήτως να γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία, στη δειγματοληψία και στις τεχνικές επεξεργασίας των δεδομένων.
Το πρόβλημα με τα κείμενα στο διαδίκτυο είναι ότι σπάνια αναφέρουν χρονολογίες και παρά πολλές φορές δεν αναθεωρούνται, αλλά παραμένουν στατικά παρέχοντας αναχρονιστικά δεδομένα. Τα πνευματικά δικαιώματα είναι δύσκολο να διασφαλιστούν στο διαδίκτυο και η κείμενη νομοθεσία δεν είναι επαρκής. Τέλος, ο ερευνητής πρέπει να έχει υπόψη ότι τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, η βαθμολογία προσβασιμότητας των ιστότοπων και η σχετικότητά τους κρίνεται από πολλούς ή σύνθετους αλγόριθμους, επηρεάζεται από διαφημιστικές επιδιώξεις, περιορίζεται από νομοθεσίες και κρατικές επιλογές. Ένα τεράστιο κομμάτι του διαδικτύου παραμένει ανεξερεύνητο και μη προσπελάσιμο από τον ερευνητή (Kirk, E. 1996).
Διαδικτυακά Ερωτηματολόγια
Η χρήση των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, ειδικά στις περιπτώσεις που ο ερωτώμενος δεν έχει καμία ευκαιρία αλληλεπίδρασης με τον ερευνητή μπορεί να οδηγήσει σε άλλη πηγή σφάλματος, που οφείλεται στη μη κατανόηση ή διαστρέβλωση των οδηγιών. Πραγματικά, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό ότι το διαδίκτυο θα αποτελούσε πανάκεια για τη συγκέντρωση μεγάλου και αντιπροσωπευτικού δείγματος με μικρό κόστος, ακρίβεια και λιγότερο χρονοβόρες διαδικασίες, πολλές έρευνες επισημαίνουν ότι ο μεγάλος αριθμός αναπάντητων ερωτηματολογίων διακυβεύει την εγκυρότητα και αξιοπιστία τους. Μέχρι σήμερα τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια στέλνονταν ως επισυνάψεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή ως σύνδεσμοι, που οδηγούσαν στον ιστότοπο που είχε σκεδάσει ο ερευνητής για την περίπτωση αυτή. Για να αντισταθμίσουν τους παραπάνω κινδύνους αρκετοί προτείνουν τη χρήση μιας μεικτής μεθόδου, κατά την οποία τα δεδομένα αντλούνται παράλληλα, τόσο με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όσο και με την επιστράτευση παραδοσιακών μεθόδων (π.χ. τηλεφωνικά, με ταχυδρομική αποστολή κ.λπ.). Φυσικά, υπάρχουν ενστάσεις, ειδικά όσον αφορά το συνδυασμό μεθόδων, που θα επιλεγεί και κυρίως αντινομίες που εγείρονται για τη διασφάλιση της προϋπόθεσης, ότι όλα τα δεδομένα πρέπει να προέρχονται από τον ίδιο πληθυσμό, ανεξάρτητα από τον τρόπο συλλογής τους. Ακόμα και η σειρά χορήγησης μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα: τα ερωτηματολόγια που δίνονται πρώτα (είτε ηλεκτρονικά είτε συμβατικά, συνήθως έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν). Τέλος ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος κάποιος εκ των ερωτώμενων να απαντήσει και ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά. Ο ερευνητής δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τις απαντήσεις, που θα συλλέξει, ως ενιαίες, αλλά αντίθετα οφείλει να τις διαχειριστεί, σαν να προέρχονται από ανεξάρτητα δείγματα και έπειτα να προχωρήσει στην ενοποίηση Και προσέγγιση της αλήθειας. Οι δύο μέθοδοι δεν συγκρούονται, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται.
Γενικότερα η χρήση ερωτηματολογίων αυτή κα’ αυτή δεν είναι η εγκυρότερη μέθοδος, εφόσον συνήθως αποτυπώνει γεγονότα που συντελέστηκαν στο παρελθόν – άρα παρεμβαίνει πάντα η μνημονική ικανότητα – στάσεις που δεν διαθέτουν κεντρικότητα, άρα δεν μπορούν να επαληθευτούν εμπειρικά και λάθη απόδοσης (υπερεκτίμηση – υποτίμηση γεγονότων). (Schwarz 1999, Bernard et.al. 1981, 1983, Comscore 2001).
Οι Sudweek & Smoff, 1987, θεωρούν ότι μόνο η χρήση πολλών μεθόδων παράλληλα (πείραμα, ερωτηματολόγιο, παρατήρηση, συνέντευξη) μπορεί να άρει τις ανεπάρκειες των οργάνων μέτρησης, γεγονός, όμως που αυξάνει το κόστος σε πόρους και χρόνο. Όπως προαναφέρθηκε, η ηλεκτρονική αλληλογραφία και η παραπομπή σε ειδικά σχεδιασμένους ιστότοπους, μπορούν να αποτελέσουν ένα εξίσου καλό τρόπο με τον παραδοσιακό για την καταγραφή στάσεων, απόψεων, γεγονότων. Επειδή το mail είναι σύγχρονη μορφή επικοινωνίας και λίγο διαφέρει το επισυναπτόμενο ερωτηματολόγιο από ένα τυπωμένο, η διαχείριση των δεδομένων, που προκύπτουν πρέπει να γίνει πρώτα δια χειρός, γεγονός που δεν ισχύει στην περίπτωση της ιστοσελίδας, όπου τα δεδομένα περνιούνται αυτόματα στον στατιστικό επεξεργαστή (αυτό είναι εφικτό με τη χρήση τεχνολογιών HTML ή SQL κ.λπ.). Ο συμμετέχων όμως μπορεί να εκφράσει τυχόν απορίες και να ζητήσει διασαφήσεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και ο ίδιος.
Τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια πρέπει να είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο σχεδιασμένα, ώστε να υποστηρίζουν όλους τους φυλλομετρητές, να αποκλείουν πολλαπλές καταθέσεις απαντήσεων από τον ίδιο ερωτώμενο, να δίνουν τη δυνατότητα αποθήκευσης τν απαντήσεων του ερωτώμενου (ειδικά εάν οι ερωτήσεις είναι πάνω από 30), να διασφαλίζουν τη συνέχεια, οπότε επιθυμεί ο χρήστης, να καταγράφουν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα και να ενθαρρύνουν την ανατροφοδότηση. Η τεχνολογία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας επιτρέπει στον ερευνητή να διαπιστώσει εάν το επισυναπτόμενο ερωτηματολόγιο ανοίχτηκε, διαβάστηκε (όχι κατανοήθηκε), απορρίφθηκε, πόσος χρόνος αφιερώθηκε σε αυτό κ.λπ. Όμως ο ερευνητής δεν μπορεί να έχει κανένα στοιχείο για το πώς το ερωτηματολόγιο παρουσιάστηκε στον συμμετέχοντα ή αν ο ίδιος μπόρεσε να χειριστεί τον επεξεργαστή κειμένου, ώστε να σημειώσει σωστά τις απαντήσεις του. Η τεχνολογία σήμερα προσφέρει στον ερευνητή τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κουμπιά, συρόμενα μενού, πίνακες επιλογής, χρώματα μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Η παράλληλη χρήση ανοιχτών ερωτήσεων πολλές φορές (ειδικά εάν αυτές αποκτούν απλές απαντήσεις) παρέχει πλούτο πληροφοριών και ενδυναμώνει το ερωτηματολόγιο.
Σε αντίθεση με την αποστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται on line ελέγχουν τη σειρά παρουσίασης των ερωτήσεων (και διαθέτουν λογική ταξινόμηση), παρέχουν στο τέλος αυτόματη ανατροφοδότηση, αποθαρρύνουν την τροποποίηση των ερωτήσεων από τον συμμετέχοντα, ελέγχουν και δεν διασφαλίζουν την απάντηση όλων των υποχρεωτικών ερωτήσεων (αλλιώς ο χρήστης δεν μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη σελίδα), αξιοποιούν σύνθετες τεχνολογίες (π.χ. flash), δεν απαιτούν εξοικείωση του χρήστη με κάποιο λογισμικό και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα άμεσα στον ερευνητή και τον ερωτώμενο.
Η ευελιξία που παρέχει το διαδίκτυο στη χορήγηση ερωτηματολόγιων ενθουσίασε τους ερευνητές, μερικοί από τους οποίους, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τη συμμετοχή, έστελναν σωρεία email, γεγονός βέβαια που θεωρείται ανεπιθύμητη αλληλογραφία και παραβίαση της ιδιωτικότητας. Άλλοι πάλι εστράφησαν στις εικονικές κοινότητες και τα ομαδικά διαδικτυακά παιχνίδια για να συλλέξουν ταυτόχρονα από πολλούς χρήστες δεδομένα, τα οποία, εξαιτίας της ιδιομορφίας των κοινοτήτων αυτών και της ανωνυμίας ήταν ανεξάρτητα από δημογραφικά χαρακτηριστικά, αγνοώντας έτσι ότι πολλά τέτοια διαδικτυακά κοινωνικά μορφώματα παρείχαν συναισθηματικά κάλυψη και αλληλεπίδραση στους χρήστες και η διοχέτευση ερωτηματολογίων αντιμετωπίζονταν ως εισβολή και εναντίωση στην ίδια –κουλτούρα των ομάδων.
Οι Cho & Larose (1999) προτείνουν στους ερευνητές να στέλνουν στους υποψήφιους συμμετέχοντες ξεχωριστή πρόσκληση, να διασφαλίζουν εγγράφως τη συναίνεσή τους, να παρέχουν ανταλλάγματα για τη συμμετοχή (ηλεκτρονικές αμοιβές), να διαφυλάττουν το απόρρητο των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των παραληπτών, να αντιμετωπίζουν τα ψευδώνυμα τους, όπως τα πραγματικά ονόματα, να μη χρησιμοποιούν cookies, να παρέχουν τα πλήρη στοιχεία του ερευνητή ή του ερευνητικού κέντρου, να χρησιμοποιούν έγκυρα domain names και ηλεκτρονικές διευθύνσεις, να μην παρέχουν τις συλλεγείσες πληροφορίες σε τρίτους, να εξασφαλίζουν τη συναίνεση των διαμεσολαβητών (προκειμένου για κοινότητες), και να γνωστοποιούν στους συμμετέχοντες τα ευρήματα της έρευνας.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

5 Δεκ 2011

Η επικοινωνία των νέων μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό και στο διαδίκτυο

Των Σοφίας Ασλανίδου και Ανδρέα Οικονόμου
Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. – Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Βιντεοπαιχνίδια, κινητό τηλέφωνο, διαδίκτυο, Ίντερνετ Καφέ, blogs αποτελούν τα νέα επικοινωνιακά περιβάλλοντα των εφήβων, τα οποία χαρακτηρίζουν την κουλτούρα των νέων. Το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο επέβαλαν πρακτικές επικοινωνίας από απόσταση. Ποια χαρακτηριστικά έχει όμως η επικοινωνία στο νέο πολιτιστικό γίγνεσθαι που διαμορφώνεται μέσα από τις νέες τεχνολογίες;
Η έρευνά μας, βασισμένη σε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, μελετά τη γραπτή επικοινωνία των νέων 12-18 ετών μέσω του κινητού και του διαδικτύου. Επικεντρώνεται στο περιεχόμενο της επικοινωνίας, στις διαφορές της χρήσης τους και τις διαφορετικές προτιμήσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Έφηβοι, επικοινωνία, κινητό τηλέφωνο, διαδίκτυο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Εδώ και μια εικοσαετία η τεχνολογία βρίσκεται στην καρδιά μιας δημόσιας συζήτησης και απασχολεί ειδικούς επιστήμονες, γονείς, εκπαιδευτικούς και πολιτικούς φορείς. Τηλεόραση, διαδίκτυο, κινητό τηλέφωνο έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο που ξεσηκώνει ενθουσιασμό αλλά και διαμάχες. Επέβαλλαν νέα ήθη και νέους κανόνες στην αγορά, αλλά και στις πολιτικές, φιλικές, οικογενειακές σχέσεις. Επέβαλλαν νέα δεδομένα στην εκπαίδευση, γιατί τα νέα πολιτιστικά αγαθά που έφερε η τεχνολογία επηρέασαν και τη σκέψη των νέων και τον τρόπο ζωής των εφήβων...

Για να διαβάσετε ολόκληρη την εργασία των Ασλανίδου και Οικονόμου, πατήστε εδώ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

4 Δεκ 2011

Scarleteen: Sex education for the real world

S
carleteen is an independent, grassroots sexuality education and support organization and website. Founded in 1998, Scarleteen.com is visited by around three-quarters of a million diverse people each month worldwide, most between the ages of 15 and 25. It is the highest-ranked website for sex education and sexuality advice online and has held that rank through most of its tenure.


Since 2006 alone, our site has had over one billion hits and nearly 70 million page loads. We have an above-average rate of page reads and amount of time spent at our site: young people spend almost twice as long here as users on Facebook and nine times as long as users on YouTube or MySpace (Nielsen, 2009). We engage in around 5,000 direct conversations with users online per year via our message boards alone. Most users find Scarleteen through search engines or when provided a link or verbal referral from friends, other websites or magazines; parents, guardians and other family members; healthcare providers/clinics or other sexuality/sexual health education programs and resources. Every day, young people and adults who care about them let us know how valuable they find our services.


Visit Scarletten webpage here


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

3 Δεκ 2011

Μια πρόταση αυτο-αξιολόγησης

Ανακτήθηκε από το ιστολόγιο του εκπαιδευτικού και πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ Νίκου Τσούλια

Θεωρώ πως η εκπαιδευτική λειτουργία, ως μια σύνθετη και αρκετά δύσκολη επιστημονική αλλά και κοινωνική λειτουργία, απαιτεί – εκτός των άλλων συντελεστών – και την αξιολόγηση όλων των παραγόντων που την διαμορφώνουν. Και δοθέντος ότι ο εκπαιδευτικός είναι ο βασικότερος των παραγόντων αυτών, δεν μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά, αν δεν αξιολογείται και το πιο σημαντικό αν δεν αυτο-αξιολογείται, γιατί αυτή η μορφή αξιολόγησης εμπεριέχει την ουσιαστική δύναμη δημιουργίας.

Συχνά δημιουργείς μια αυτάρεσκη εικόνα για τον εαυτό σου, ενδόμυχα πιστεύεις πως «είσαι πολύ καλός» ή, το χειρότερο, «καλός» στη διδασκαλία και στη συνολική σου λειτουργία, δύσκολα δέχεσαι κριτικές αποκλείοντάς τες εξ ορισμού. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Αν δοκιμάσουμε την εφαρμογή μιας μικρο-έρευνας στη σχολική μας λειτουργία, θα διαπιστώσουμε ότι το πορτρέτο που φιλοτεχνούμε για τον εαυτό μας δεν είναι τόσο φωτεινό όσο το προσλαμβάνουν οι μαθητές (ή οι φοιτητές), η γνώμη των οποίων μας ενδιαφέρει πάντα – γιατί, αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ομολογούσαμε την πλήρη αποτυχία μας...


Εξ’ άλλου φρονώ πως, πρώτον η αυτογνωσία του εκπαιδευτικού επαγγέλματος διαθλάται εν πολλοίς μέσα από τη ματιά των μαθητών, δεύτερον δεν υπάρχουν αυθεντίες στο χώρο της επιστήμης πόσο μάλλον στον αντίστοιχο της εκπαίδευσης, τρίτον η σύγχρονη παιδαγωγική αναδεικνύει τον μαθητή ως «πηγή γνώσης» για τον εκπαιδευτικό και τέταρτον διαρκώς πρέπει να μαθαίνουμε και να μετασχηματίζουμε τις σχολικές μας λειτουργίες, γιατί σήμερα οι ίδιοι «οι καιροί αλλάζουν τους καιρούς».

Και επομένως πρέπει να είμαστε ταπεινοί, όταν επί χρόνια λειτουργούμε με βεβαιότητες και με στερεότυπα (ίσως και με προκαταλήψεις), για να μπορούμε να μαθαίνουμε. Άλλωστε, «μαθαίνω σημαίνει αλλάζω», κατά τον Τ. Λέοναρντ, κάτι που είναι απαραίτητο για τον διαρκή μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού.

Από την περσινή χρονιά και για δεύτερη φορά φέτος διαμόρφωσα ένα ερωτηματολόγιο που το απάντησαν οι μαθητές μου στο λύκειο, με σοφά –κατά τη γνώμη μου – αποτελέσματα. Πριν εκθέσω τα πορίσματα, θα καταθέσω τα ερωτήματα, στα οποία συμπεριελήφθησαν και παρατηρήσεις μαθητών / -τριών που επιθυμούσαν να τα συνδιαμορφώσουν.

Και θα παρουσιάσω πρώτα τα ερωτήματα για δύο λόγους, πρώτον για να ακολουθηθεί η φυσική σειρά των πραγμάτων και δεύτερον για να δημοσιοποιηθεί το ερωτηματολόγιο και για να χρησιμοποιηθεί από άλλους εκπαιδευτικούς (ήδη αυτό γίνεται ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη), με όποιες τροποποιήσεις κρίνουν σκόπιμες.

Η κλίμακα των απαντήσεων ήταν πενταβάθμια ως εξής: 1 = πολύ καλά, 2 = καλά, 3 = μέτρια, 4 = κακώς, 5 = πολύ κακώς. Οι ερωτήσεις ήταν:

Πώς κρίνεις τη μεταδοτικότητά μου στην απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων από τους μαθητές; 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Η διδασκαλία γενικά των μαθημάτων ήταν: 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Διαμορφωνόταν ή όχι καλό μαθησιακό κλίμα κατά την διάρκεια του μαθήματος; 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Η χρήση εποπτικών μέσων διδασκαλίας ήταν: 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Ο βαθμός σεβασμού των μαθητών από την πλευρά του διδάσκοντος ήταν: 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Προκαλείτο ενδιαφέρον ή όχι στους μαθητές από τον τρόπο λειτουργίας του μαθήματος; 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Πόσο αποτελεσματική ήταν συνολικά η όλη λειτουργία του μαθήματος; 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Γίνονταν προεκτάσεις και σύνδεση του περιεχομένου του μαθήματος με τις τρέχουσες επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις; 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Η αξιολόγηση (βαθμολογική και γενικότερη) των μαθητών εκ μέρους μου ήταν: 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Σε ποιο βαθμό υπηρετήθηκε η προαγωγή παιδαγωγικών αξιών κατά την διάρκεια του μαθήματος; 1 – 2 – 3 – 4 – 5.
Σημειώστε τρεις θετικούς (τους καλύτερους κατά τη γνώμη σας) χαρακτηρισμούς στο εκπαιδευτικό μου έργο συνολικά.
Σημειώστε τρεις αρνητικούς (τους χειρότερους κατά τη γνώμη σας) χαρακτηρισμούς στο εκπαιδευτικό μου έργο συνολικά.
Συμπληρώστε οποιαδήποτε δική σας παρατήρηση που δεν περιλαμβάνεται στο ερωτηματολόγιο αυτό και την κρίνετε αναγκαία.
Δεύτερο μέρος

Ως συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για την αυτό-αξιολόγηση θα πρέπει επιπρόσθετα να καταθέσω μερικά συμπληρωματικά στοιχεία. 1) Τα ερωτηματολόγια δόθηκαν τις σχολικές χρονιές 2008-09 και 2009-10 στο Λύκειο που διδάσκω. 2) Απαντήθηκαν σε 15 περίπου λεπτά προς το τέλος μιας σχολικής ώρας σε κάθε τμήμα χωριστά. 3) Ήταν προαιρετική η συμπλήρωσή τους, αλλά απαντήθηκαν από όλους τους μαθητές /-τριες. 4) Τους είχε αναφερθεί ότι θα ήταν πολύ σημαντικά για μένα και τα αποτελέσματά τους θα τα αξιοποιούσα. 5) Τα αποτελέσματα συζητήθηκαν (όχι διεξοδικά) σε κάποια τμήματα.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα σημειώνω τα εξής:

Η πιο αρνητική βαθμολογία μου ήταν στην χρήση των εποπτικών μέσων στη διδασκαλία, στοιχείο γνωστό εκ των προτέρων σε μένα και πάντως πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο από τα επόμενα.

Η δεύτερη πιο αρνητική βαθμολογία ήταν στην «μεταδοτικότητα» (ερώτηση 1). Σ’ αυτό το σημείο, που ίσως είναι και το πιο κρίσιμο αλλά και το πιο δύσκολο ταυτόχρονα, οφείλω να καταγράψω επίσης τα εξής. Η αυτο – εικόνα που είχα πριν από τις απαντήσεις των μαθητών γι’ αυτή την δεξιότητά μου ήταν καλύτερη από ό,τι η πραγματικότητα έδειξε.

Η έρευνα, λοιπόν, όχι μόνο με «προσγείωσε», αλλά με εξώθησε να βρω λύσεις πιο αποτελεσματικές την επόμενη χρονιά, ακριβώς γιατί η εικόνα μου απείχε πολύ από αυτήν που αυτο-προσδιόριζα και που, το πιο σημαντικό, ήταν αναγκαία για την συνολική διδασκαλία. Μια επιπόλαια προσφυγή σε δικαιολογίες, ότι τα μαθήματα που διδάσκω (φυσική, χημεία, βιολογία) είναι «δύσκολα» και αυτό επομένως επηρεάζει την μεταδοτικότητά μου, εξαφανίστηκε αμέσως, με μια απλή προσέγγιση ευθυκρισίας, και δεν τόλμησα να την ξανασκεφτώ.

Στη συνέχεια στις αρνητικές βαθμολογήσεις μου ήταν στον τρόπο που βαθμολογούσα και αξιολογούσα τους μαθητές (ερώτηση 9). Εδώ, ωστόσο, δεν αναθεώρησα εν πολλοίς αυτή την λειτουργία μου, θεωρώντας πως η βαθμολογία των μαθητών πρέπει να αντιστοιχεί στο γνωσιακό επίπεδο του μαθητή, να του δίνει την εικόνα του, για να μπορεί να σταθμίζει τις αδυναμίες του και τις επιδιώξεις του και διαφωνώντας με την κρατούσα τάση του βαθμολογικού πληθωρισμού των περισσότερων συναδέλφων μου με την επίκληση της δικαιολογίας ότι «έτσι κάνουν και οι ‘άλλοι’».

Υιοθέτησα, όμως, τις παρατηρήσεις που σημειώθηκαν ότι ευνοώ κάποιους μαθητές όχι στη βαθμολόγηση αλλά στις κινήσεις μου μέσα στην τάξη, παραδοσιακό σύμπτωμα νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, που από ό,τι φαίνεται δεν το αποβάλλεις εύκολα. Ιδιαίτερη αξία έχουν οι περιφραστικές απαντήσεις των μαθητών, ένας εκπληκτικός πλούτος ουσιαστικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν μπορούν να παρουσιαστούν λόγω χώρου.

Η πιο θετική βαθμολογία μου καταγράφηκε στο «διαπαιδαγωγικό μέρος» της λειτουργίας μου (ερώτηση 10), σημείο που ανέμενα, αφού το καλλιέργησα συστηματικά, αξιοποιώντας τόσο την εμπειρία μου στα κοινωνικά δρώμενα (ως πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε.) όσο και τις γνώσεις που αποκόμισα από την έρευνα της διδακτορικής μου διατριβής.

Επειδή δεν μπορώ να αναφερθώ εκτεταμένα σε άλλα σημεία, σημειώνω κάτι που έχει σημασία για τον ίδιο τον σκοπό της αυτο-αξιολόγησης. Οι μαθητές που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο και τις δύο χρονιές, διαπίστωσαν βελτίωση στα περισσότερα στοιχεία της λειτουργίας μου, χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι σε απόλυτα ικανοποιητικό επίπεδο. Το ίδιο συμπέρασμα κατέληξα και με την στατιστική ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Και αυτή η εξέλιξη είναι η πιο ενδιαφέρουσα. Και μια πιο προσωπική αναφορά. Όλα αυτά τα «ευρήματα» τα φυλάσσω, όπως κάνουμε για τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα της ζωής μας. Είναι τόσο σημαντικά…

Την επόμενη χρονιά θα βελτιώσω την έρευνα με δύο επιπλέον στοιχεία. α) Θα υπάρξει έρευνα και στην αρχή της χρονιάς και στο τέλος, για να μπορώ να κάνω συγκρίσεις μέσα στην ίδια την χρονιά και όχι σε διαδοχικές χρονιές. β) Θα εμπλουτίσω το ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις – υποδείξεις από τους μαθητές και με στόχευση να βελτιωθώ και μέσα από τις παρατηρήσεις των μαθητών. Και ακόμα, θα λάβω υπόψη τα πορίσματα άλλων συναδέλφων που κάνουν παρόμοια αυτό-αξιολόγηση.

Όταν η σύγχρονη παιδαγωγική ισχυρίζεται με επιστημονική τεκμηρίωση ότι οι μαθητές είναι «πηγή γνώσης» για τους εκπαιδευτικούς, σημαίνει ότι: α) πρέπει να είσαι κοντά στους νέους για να βρεις τον ξεχωριστό τρόπο μάθησης του καθενός, γιατί υπάρχει μια ποικιλομορφία μαθητών στην αίθουσα (κάθε παιδί και ένας «κόσμος») και β) να προσαρμόζεις την διδασκαλία σου με πολλές διαφοροποιήσεις, ακριβώς για να απαντήσεις ταυτόχρονα σε όλες τις κατηγορίες των μαθητών μέσα σε μια σχολική ώρα! Η παλιά αντίληψη ότι «εγώ κάνω ‘καλά’ το μάθημά μου και όποιος θέλει και μπορεί, να παρακολουθήσει…», έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

(εκτός δημοσιευμένου στο “ΑΡΘΡΟ” κειμένου: Ήδη υπάρχουν και νέα ευρήματα, τα οποία θα δημοσιευτούν προσεχώς…) 
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

2 Δεκ 2011

Εξ αποστάσεως μάθηση στο εικονικό περιβάλλον του Second Life (βιβλίο)

Του φίλου αναγνώστη του ιστολογίου Νίκου Πέλλα

Περιγραφή : Η διευρυμένη χρήση των Η/Υ και του Διαδικτύου στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε συνάρτηση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες, που δίνουν έμφαση στην διερευνητική μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, έχουν πλέον επιδράσει δυναμικά σε όλο το φάσμα της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας και τείνουν να αλλάξουν τον παραδοσιακό τρόπο της (e-) εκπαιδευτικής πρακτικής. Η αναγκαιότητα δημιουργίας ίσων ευκαιριών σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, η διασφάλιση της δια βίου μάθησης και η απαλλαγή από τις χωροχρονικές δεσμεύσεις που επέβαλε ο παραδοσιακός τρόπος, καταξίωσαν την ανοικτή και εξ αποστάσεως μάθηση (open & distance learning), ως ένα ισότιμο και εξίσου αποτελεσματικό πλαίσιο εκπαίδευσης με εκείνο της συμβατικής.

Περιεχόμενα:
Τα περιεχόμενα του βιβλίου μπορείτε να τα δείτε πατώντας εδώ

Πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης του βιβλίου, μπορείτε να δείτε εδώ(e-shop), εδώ(biblionet) και εδώ (bookstars)


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

1 Δεκ 2011

ΙΔ΄ Διεθνές Συνέδριο Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος

Το ΙΔ΄ Διεθνές Συνέδριο Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος

με θέμα:
«Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες: μια πρόκληση για το σχολείο και την κοινωνία»
(«Educating Individuals with special needs: A challenge for school and society»)

Θα διεξαχθεί
1-3 Δεκεμβρίου 2011
στο
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πληφορορίες:
Σφία Ασλανίδου
saslan@otenet.gr
Δημήτρης Β. Γουδήρας
dbg@uom.gr

Πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το ΙΔ΄ Διεθνές Συνέδριο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος από 1-3 Δεκεμβρίου 2011, με θέμα: “Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες: μια πρόκληση για το σχολείο και την κοινωνία”

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) συχνά έχουν περιορισμένες ευκαιρίες μάθησης εξαιτίας της έλλειψης ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της ανεπάρκειας κατάλληλων εκπαιδευτικών δομών, της δυσκολίας ή και της αδυναμίας του σχολείου να εντάσσει σε αυτό άτομα και κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες. Για τους λόγους αυτούς, η αναθεώρηση του προσανατολισμού του σχολείου και η προσαρμογή της λειτουργίας του στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας αποτελεί αναγκαιότητα και ταυτόχρονα μια πρόκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα, την κοινωνία και την πολιτεία. Η αναγκαιότητα αυτή...

απορρέει, βέβαια, από τη Διακήρυξη της Σαλαμάγκας (1994), η οποία επιδίωξε να χαρτογραφήσει τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και από τις αποφάσεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, οι πολιτικές, τα μοντέλα και τα συστήματα που ακολουθούν οι διάφορες χώρες στην εκπαίδευση και την

κοινωνική μέριμνα των ατόμων με ειδικές ανάγκες διαφέρουν και οδηγούν σε ποικίλα αποτελέσματα.

Οι συνθήκες αυτές επέβαλαν ως έναν βαθμό την ανάγκη διοργάνωσης του διεθνούς αυτού συνεδρίου, το οποίο συμπίπτει με την 3η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει την ευκαιρία σε επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση των ΑμΕΑ να προβάλουν ερευνητικά δεδομένα και να θέσουν επιστημονικούς προβληματισμούς με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και την επιστημονική εμβάθυνση σε θέματα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης των ΑμΕΑ, ζητήματα που έχουν πολλαπλές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Κατά συνέπεια, από τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού αναμένεται να προκύψουν χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα, αλλά και σημαντικά μηνύματα σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμΕΑ για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την ατομική και την επαγγελματική ανάπτυξη και την κοινωνική τους ένταξη γενικότερα.

Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες διεθνούς κύρους ευρωπαϊκών και ελληνικών Πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης, φοιτητές, εκπρόσωποι ινστιτούτων, φορέων, ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και τη μέριμνα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς:

το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,

το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ),

η Παιδαγωγική Εταιρεία Ειδικής Αγωγής Ελλάδος,

το Παράρτημα Μακεδονίας της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.,

και η μη κυβερνητική οργάνωση “Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής “Include”.

Το συνέδριο υποστηρίζουν οικονομικά και ηθικά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα συνεργαζόμενα πανεπιστημιακά τμήματα και πολλοί ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς της πόλης, όπως το Γενικό Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, ο Εκδοτικός Οίκος Αφών Κυριακίδη, το Κολλέγιο Ανατόλια, το Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια, η TV 100 και το FM 100, η E M P L O Y Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας και η “Μονοχρωμία”.

Τα αποτελέσματα της διοργάνωσης του συνεδρίου αναμένεται να είναι χρήσιμα σε εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, σπουδαστές, μαθητές, γονείς και επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Ο Πρόεδρος

Καθηγητής Δημήτρης Β. Γουδήρας

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αναλυτικό Πρόγραμμα:
Συνδιοργανωτές:

Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τμήμα Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Παιδαγωγική Εταιρεία Ειδικής Αγωγής Ελλάδος

Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, Παράρτημα Μακεδονίας

Θεματικές ενότητες του Συνεδρίου:

* Θεσμικό, φιλοσοφικό και ιστορικό πλαίσιο της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες

* Ανίχνευση, αξιολόγηση και διάγνωση των δυνατοτήτων και των δυσκολιών των ατόμων με ειδικές ανάγκες

* Προγράμματα εκπαίδευσης και μέθοδοι διδασκαλίας

* Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο

* Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες

* Κοινωνικές και συναισθηματικές παράμετροι στην εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες

* Επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες

* Συνεργασία σχολείου - οικογένειας - κοινότητας

Προσκεκλημένοι ομιλητές

Gill Brackenbury, Psychology and Human Development, Institute of Education, University of London, UK.

Dr. Vasiliki Hermann-Triarchi, Ludwig Maximilian’s University of Munich, Germany.

Dr. Maria Kambouri, Psychology and Human Development, Institute of Education, University of London; UK.

Prof. Dr. Annette Leonhardt, Department of Pedagogy and Rehabilitation, Ludwig – Maximilian’s University of Munich, Germany.

Prof. Dr. Tova Most, Constantiner School of Education, Tel-Aviv University.

Prof. Hannou Savolainen, University of Eastern Finland.

Γεώργιος Αλεβίζος, Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Εμμανουήλ Κολιάδης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αθηνά Σιδέρη, καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος:

Δημήτριος Γουδήρας, καθηγητής Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μέλη:

Ιωάννης Αγαλιώτης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ιωάννης Αθανασιάδης, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αναστασία Αθανασούλα- Ρέππα, καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών.

Μαρία Αναγνωστοπούλου, σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης .

Γεώργιος Αραβανής, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σοφία Ασλανίδου, καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ, Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Μαρία Βαϊνά, καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών.

Κατερίνα Δημητριάδου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μάρω Δόικου-Αυλίδου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης..

Αμαλία Καραμήτρου, επιστημονική ερευνήτρια Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, υπ. διδάκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εμμανουήλ Κολιάδης, ομότιμος καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ειδικής Αγωγής.

Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ελισάβετ Μάρκου, MSc, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βασιλική Μητροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θωμάς Μπάκας, λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αρετή Οκαλίδου, ανπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αναστασία Παμουκτσόγλου, τ. πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Βασιλική Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Αλεξία Πέννα, Δρ. Παιδαγωγικής, ειδική παιδαγωγός, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μαρία Ράντζου, λέκτορας (υπό διορισμό) Τμήματος Θεολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θεοδώρα Χασεκίδου- Μάρκου, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γραμματειακή Υποστήριξη

Υπεύθυνοι Γραμματείας:

Βασιλική Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μαρία Ράντζου, λέκτορας (υπό διορισμό), Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Μέλη:

Ζωή Γούλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Αναστασία Μπομπάι, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σοφία Παρίζη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Αργυρώ Χαχούδη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Γεώργιος Αντωνιάδης, μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οικονομική διαχείριση

Ταμίας: Θεοδώρα Χασεκίδου – Μάρκου, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τηλ.: 6947529311, E-mail: markoudor@gmail.com

Τράπεζα Πειραιώς: GR 92 0172 2020 0052 0204 6290 216

Επικοινωνία - Ιστοσελίδες: Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος (www.pee.gr), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (www.uom.gr), e-mail: rantzou@hotmail.com; vpapa@uowm.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-891381, Fax: 2310-891388

Επιστημονική Επιτροπή

Πρόεδρος:

Δημήτρης Γουδήρας, καθηγητής Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μέλη:

Ιωάννης Αγαλιώτης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αναστασία Αλευριάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δημήτριος Αναστασίου, επίκουρος καθηγητής, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Βασίλης Αργυρόπουλος, επίκουρος καθηγητής, Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Φίλιππος Βλάχος, αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αναστασία Βλάχου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αγγελική Δαβάζογλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μάρω Δόικου-Αυλίδου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Λευκοθέα Kαρτασίδου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εμμανουήλ Κολιάδης, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ειδικής Αγωγής

Αικατερίνη Κορνηλάκη, επίκουρος καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ηλίας Κουρκούτας, αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δήμητρα Κουτσούκη, καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρία Κυπριωτάκη, λέκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Κρήτης.

Βενέττα Λαμπροπούλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Πατρών

Σοφία Μαυροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αρετή Οκαλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σουζάνα Παντελιάδου, καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ιωάννα Παπαβασιλείου, λέκτορας Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ιωάννης Παπαδάτος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος αναπληρωτής καθηγητής, Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αλεξία Πέννα, Δρ. Παιδαγωγικής, Ειδική Παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γρηγόριος Σίμος, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σπύρος Σούλης, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παναγιώτα Σταυρούση, λέκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σωτηρία Τζιβινίκου, προϊσταμένη Β΄ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης.

Ελένη Φτιάκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος

Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος

Δημήτρης Β. Γουδήρας, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αντιπρόεδρος

Μαρία Βαϊνά, καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ, γενική γραμματέας

Γεώργιος Αραβανής, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, ταμίας

Αναστασία Παμουκτσόγλου, τ. Πάρεδρος Π.Ι., ειδική γραμματέας

Θωμάς Μπάκας, Λέκτορας Παν/μίου Ιωαννίνων, μέλος

Αναστασία Αθανασούλα-Ρέππα, Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

16.00-17.00: ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. ΑΙΘΟΥΣΑ 1. (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΛΕΤΩΝ)

Προεδρία: Βασιλική Παπαδοπούλου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Αρετή Οκαλίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάρω Δόικου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

17.00-18.00: Σύντομοι χαιρετισμοί, επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

18.00-18.30: Γεώργιος Αλεβίζος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

Η εκπαιδευτική πολιτική για την εκπαίδευση των ΑμΕΕΑ στην Ελλάδα.

18.30-19.00: Εμμανουήλ Κολιάδης, Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ειδικής Αγωγής, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Γνωσιακές-συμπεριφοριστικές στρατηγικές και τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων μάθησης και συμπεριφοράς. Εναλλακτικά προγράμματα στην Ειδική Εκπαίδευση.

19.00-19.30: Αθηνά Σιδέρη, καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Ενταξιακή Εκπαίδευση στη Νέα Εποχή: Ερωτήματα και Προβληματισμοί.

19.30-20.00: Συζήτηση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1

09.00-11.00: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ

Προεδρία: Αρετή Οκαλίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μαγδαληνή Αντωνιάδου-Χύτογλου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Παιδική Βαρηκοΐα-Επικοινωνία: Μεγάλες Προσδοκίες;

Σπύρος Μεταξάς, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Πρόληψη-αντιμετώπιση της ακουστικής απώλειας σε παιδιά: Σύγχρονες πρακτικές

Άννα Σφακιανάκη και Κατερίνα Νικολαΐδου

Καταληπτότητα ομιλίας και χαρακτηριστικά του παραγόμενου λόγου βαρήκοων-κωφών

Πωλίνα Πανταζίδου, Αρετή Οκαλίδου,

Μέτρηση της ρινικότητας σε άτομα με προβλήματα ακοής

Αρετή Οκαλίδου,

Αξιολόγηση ακρόασης, ομιλίας και λόγου σε παιδιά με προβλήματα ακοής και κοχλιακά εμφυτεύματα: Συμπεράσματα

Συζήτηση: Συντονίστρια Άννα Σφακιανάκη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 2

09.00-11.00: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

1. ΘΕΣΜΙΚΟ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Δημήτρης Β. Γουδήρας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μαρία Αναγνωστοπούλου, σχολική σύμβουλος, Θωμάς Μπάκας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

Θωμάς Μπάκας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

Οργάνωση και διοίκηση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής

Απόστολος Σπαθής και Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Tα κέντρα διαφοροδιάγνωσης, διάγνωσης και υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.): θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και χάραξη εσωτερικής εκπαιδευτικής πολιτικής

Α. Ήργης και Ο. Μακρή, εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Κωφοί: γλωσσική μειονοτική ομάδα ή άτομα με αναπηρία; Παλαιά και νέα ερωτήματα

Νιικόλαος Καϊσέρογλου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Δυνατότητες και ζητήματα / πιθανές περιοχές άσκησης «εσωτερικής» εκπαιδευτικής πολιτικής μιας σχολικής μονάδας (γενικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) αναφορικά με την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΑμΕΕΑ).

Πογιατζή Αθανασία, Χρίστου Ελπίδα, Φτιάκα Ελένη, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Η εξέλιξη του αναπηρικού κινήματος στην Κύπρο και ο ρόλος του στην εκπαιδευτική ένταξη των ατόμων με αναπηρία

Α. Χαρίση, Σ. Ηλιάδου-Τάχου, Δ. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Οι απαρχές της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 3

09.00-11.00: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

2. ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Γρηγόρης Σίμος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κ. Βουγιούκας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σωτηρία Τζιβινίκου, Διευθύντρια Β΄ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης,

Όλγα Ιωαννίδου, Philippe Mousty, Jacques Grégoire, Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίνης (UCL), Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB), Βέλγιο,

Ανίχνευση αναγνωστικών δυσκολιών στη σχολική τάξη

Κ. Βουγιούκας, Μ. Τζουριάδου, K. Αγγελάκη, Σ. Βελλίκης, Κ. Γεροφώτη, Α. Γκαγκαλνά, Κ. Κοντού, Α.. Κουμλή, Ε. Μπαλδίμτση, Χ. Τζωρτζάκη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Η σχέση γνωστικής, γλωσσικής και κοινωνικής επάρκειας με δυσκολίες των παιδιών στον αφηγηματικό λόγο

Λευκοθέα Καρτασίδου, Παναγιώτης Βαρσάμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Κλίμακα Εκτίμησης Σχολικής Λειτουργικότητας – μια διερευνητική μελέτη της ευχρηστίας της

Λυδία Αμπόνη-Τσούρα, Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Eιδικές δυσκολίες στα μαθηματικά (δυσαριθμησία) σε παιδιά. Η πρώτη έκδοση ενός ψυχομετρικού εργαλείου μέτρησης των μαθησιακών δυσκολιών στο δημοτικό

Σωτηρία Τζιβινίκου, Διευθύντρια Β΄ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης,

Ενδυναμώνοντας το Υ(υποστήριξη) των ΚΕΔΔΥ: από τη διεπιστημονική αξιολόγηση στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής παρέμβασης

11.00 – 11.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΚΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1

11.30-13.30: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΔΥΣΛΕΞΙΑ - ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ: ΑΙΤΙΑ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Πρόεδρος: Γεώργιος Θ. Παυλίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Γεώργιος Θ. Παυλίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Πρόγνωση, διάγνωση της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής με την οφθαλμοσκόπηση (τεστ Παυλίδη)

Γεώργιος Θ. Παυλίδης και Π.Μ. Σαμαράς,

Το Βιολογικό Τεστ Παυλίδη (Οφθαλμοκίνησης) με ακρίβεια διαγιγνώσκει από την προσχολική ηλικία. Παιδιά με Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠΥ).

Β. Κατανά Ειδική Παιδαγωγός και Γεώργιος Θ. Παυλίδης,

Μέθοδος αντιμετώπισης πολυμέσων Παυλίδη: Βελτιώνει σημαντικά την ορθογραφία των Δυσλεξικών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 2

11.30 – 13.30 : ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Αναστασία Αλευριάδου, Αγγελική Τσαπακίδου, Ελένη Γρίβα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Αναστασία Αλευριάδου, Μαρία Μάστορα, Ελένη Γρίβα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Συγκριτική διερεύνηση προβλημάτων λόγου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με και χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς

Βασιλική Αλεξίου, Νηπιαγωγός,

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδί νηπιαγωγείου σε υπόθεση επικινδυνότητας για προβλήματα μάθησης

Μαρία Μητσιώρη, Εκπαιδευτικός,

Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδί νηπιαγωγείου που βρίσκεται σε επικινδυνότητα εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών

Βασιλική Κουτσομπίνα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Έγκαιρη ανίχνευση με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ψυχοπαιδαγωγικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση των αντιληπτικο-κινητικών επιδόσεων παιδιών με νοητική καθυστέρηση.

Παύλος Κωνσταντινίδης, Αγγελική Τσαπακίδου, Αναστασία Αλευριάδου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Παρεμβατικό πρόγραμμα κινητικών δεξιοτήτων παιδιών με αναπτυξιακή καθυστέρηση για την κοινωνική τους ένταξη στο νηπιαγωγείο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 3

11.30 – 13.30 : ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Προεδρία: Αρετή Οκαλίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Πούλος, Παναγιώτα Βογιατζόγλου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παύλος Ι. Εφραιμίδης, 5o Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης,

Πρόταση για την αξιοποίηση δεδομένων και τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος κατά τη διδασκαλία εννοιών των θρησκευτικών του δημοτικού σχολείου σε μαθητές με ελαφρά ή μέτρια νοητική υστέρηση

Παναγιώτα Κλώνη, Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αχαΐας – Τ.Ε.Ι. Πάτρας,

Εκπαιδευτικά βιωματικά παιχνίδια προσομοίωσης για παιδιά με νοητική υστέρηση.

Γιώργος Ποταμιάς, Ελένη Μούκα, Γωγώ Σταματοπούλου, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Η εικόνα ως δυναμικό διδακτικό εργαλείο στην Εκπαίδευση των ΥΨΙΜ στο μάθημα της Ιστορίας.

Δημήτρης Πούλος, Παναγιώτα Βογιατζόγλου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

«12+1 Μικροί Θεοί»: ένα πολιτιστικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ειδική αγωγή.

Πηνελόπη Φραντζή, Ευφροσύνη Καρβελά, Πανεπιστήμιο Πατρών,

Η επίδραση της μουσικοθεραπείας στα παιδιά με προβλήματα ακοής.

Γλυκερία Ρέππα, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

«Καλλιεργώντας» τα συναισθήματα σε μαθητές /τριες με ειδικές ανάγκες μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικοκινητικής αγωγής.

Ειρήνη Σταμούλη, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Χίου ,

Συνδιδασκαλία μαθημάτων μουσικής και θεατρικής αγωγής στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Χίου: μια μελέτη περίπτωσης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

11.00-13.30 : ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΘΕΣΜΙΚΟ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ιωάννα Κουνιάκη, Ευαγγελία Ρέππα, Εμμανουήλ Τσαγκάτος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

Καλές πρακτικές στην εκπαίδευση για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού: τα τμήματα ένταξης

Νικόλαος Ι. Δημητρίου, Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής,

Έλεν Κέλερ: το χρονικό και οι συνέπειες της επίσκεψης στην Ελλάδα

Νίκη Κουσουρέτα, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία στην ημιαυτόνομη διαβίωση με τον εκπαιδευτικό οδηγό «S.A.L.D.A.L»

Χριστίνα Κουτούβελα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η σημασία της ποίησης για την ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Αναστασία Τσούνη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Ένταξη στη γειτονιά: μια προσπάθεια συνύπαρξης και ενσωμάτωσης παιδιών με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία.

13.30-16.00: ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1.

16.00-17.30:. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Συντονιστής: Εμμανουήλ Κολιάδης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωργία Δασκαλοπούλου, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Στρατηγικές αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού από γηγενείς και αλλοδαπούς μαθητές Δημοτικού Σχολείου.

Βασιλική Μάλαμα, εκπαιδευτικός,

Σύνδεση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού με τη σχολική θυματοποίηση και σύγκριση στάσεων και απόψεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyberbullying).

Σοφία Παρασκευαϊδου, Γουδήρας Δημήτρης, Αρετή Οκαλίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Στάσεις των Εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δομές Ειδικής Αγωγής απέναντι στο φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 2

16.00-17.30:. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Προεδρία: Ελένη Φτιάκα, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιωάννης Αγαλιώτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αναστασία Παμουκτσόγλου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Ελένη Δαμιανίδου, Ελένη Φτιάκα, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Η αναπηρία μέσα από την εμπειρία των μαθητών του εσπερινού σχολείου

Ελισάβετ Δεληγιάννη, Ιωάννης Αγαλιώτης, Λευκοθέα Καρτασίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Η οικοσυμπεριφοριστική ανάλυση ως μέθοδος αξιολόγησης της καταλληλότητας της διδασκαλίας στη γενική τάξη και στα τμήματα ένταξης: Εφαρμογές στην περίπτωση μαθητών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες

Μαίρη Μαργαρώνη, 1ο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών,

Συνεκπαίδευση παιδιών με και χωρίς ειδικές (εκπαιδευτικές) ανάγκες στο 1ο ευρωπαϊκό σχολείο Βρυξελλών. Πρακτικές εφαρμογές μιας ισότιμης εκπαιδευτικής φιλοσοφίας

Κωνσταντίνος Θ. Μιχαηλίδης, Διευθυντής Πειραματικού Ειδικού Δημοτικού Σχολείου,

Εκπαιδευτικά προγράμματα για την αναπηρία ή η «αναπηρία» των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: θεωρητική & εμπειρική κονωνιοψυχολογική προσέγγιση

Αναστασία Παμουκτσόγλου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κων/νος Ανθόπουλος, Χρήστος Σερμπίνης, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Συνεκπαίδευση σε μια κοινωνία διαφορετικότητας: εκπαιδευτικοί και μαθητές με ειδικές ανάγκες

Αγνή Καραγιάννη, εκπαιδευτικός

Εναλλακτική αξιοποίηση παιδαγωγικού υλικού για τη διαχείριση των συναισθημάτων στην προσχολική και πρώιμη σχολική ηλικία κατά την συνεκπαίδευση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 3.

16.00-17.30: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Προεδρία: Γεώργιος Θ. Παυλίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Β. Γιαννούλη, ΚΕΔΔΥ Κοζάνης, Κωνσταντίνος Τριπολιτάκης, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Άννα Σταματάκη και Κων/νος Τζίμας, Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης – Τμήμα Ειδικής Αγωγής

Μελέτη περίπτωσης μαθητή με αυτισμό σε γενικό σχολειό με παράλληλη στήριξη.

Χρηστος Κεβρεκίδης, Σχολικός Σύμβουλος 62ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, Γρεβενά,

«Η βελτίωση της χωρικής κωδικοποίησης σε σχηματισμό εξαστίχου στο μικρό – μέσο χώρο, ως παράγοντας εκμάθησης της μεθόδου Braille στα τυφλά παιδιά».

Κούκλης Κωνσταντίνος, ειδικός παιδαγωγός,

Η στάση των βλεπόντων μαθητών απέναντι σε άτομα με τύφλωση ή μειωμένη όραση.

Κωνσταντίνος Τριπολιτάκης, σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ισαάκ Στόγιος, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκμάθηση ξένων γλωσσών και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: δυνατότητες – προοπτικές.

Β. Γιαννούλη, ΚΕΔΔΥ Κοζάνης, Γεώργιος Θ. Παυλίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Τα ορθογραφικά λάθη με ακρίβεια ξεχωρίζουν τους Έλληνες από τους αγγλόφωνους δυσλεξικούς.

Μερόπη Βογιατζόγλου, Ά ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Θεσσαλονίκης,

Ο ρόλος του καθηγητή / τριας ειδικής φυσικής αγωγής στην αξιολόγηση και ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο μάθημα της γενικής φυσικής αγωγής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 3.

16.00-17.30: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Βασίλειος Δαγδιλέλης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, A. Μαύρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σοφία Ασλανίδου, ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης

A. Μαύρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Εναλλακτική επικοινωνία και (τεχνολογικός) αλφαβητισμός: H εμπειρία της εφαρμογής της υποστηρικτικής τεχνολογίας στην Κύπρο μέσα από μια μελέτη περίπτωσης

Α. Μισιρλή, Α. Μιχαλόπουλος, Δ. Νικολός, Γ. Δαβράζος, Ν. Μπακόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών,

H εκπαιδευτική ρομποτική scratch-lego wedo στην ειδική αγωγή «μια μελέτη περίπτωσης»

Βασιλική Γιαννοπούλου, Εκπαιδευτικός

Οδηγός πρώτης ανάγνωσης της αγγλικής γλώσσας για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες

Ελευθερία Αβραμίδου, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Γ/Ν Παπαγεωργίου,

Πρώτη γραφή-ανάγνωση: η προσέγγιση μιας κατασκευής.

Φωτεινή Σουλιώτη και Δημήτρης Αλιμήσης, ΑΣΠΑΙΤΕ, παράρτημα ΠΑΤΡΑΣ,

H εκπαιδευτική τεχνολογία στην Ειδική Αγωγή: βιβλιογραφική μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης και μια μελέτη περίπτωσης

Ελένη Φακάζη και Μαρία Καμπούρη, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Αγγλία,

Αναθεώρηση της παιδαγωγικής των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: η χρήση του διαδραστικού πινάκα σε ένα ειδικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία με παιδιά με αυτισμό.

17.30 – 18.00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-ΚΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

16.00-18.00: ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Χ. Συριοπούλου , Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτριος Κασίμος, Παιδιατρική Κλινική ΔΠΘ, Ελευθέριος Κοντόπουλος, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Τσικουλάς, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης,

Θέματα αξιολόγησης και χαρακτηριστικά των παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας,

Συνεργασία των δάσκαλων του γενικού σχολειού με τους σχολικούς συμβούλους γενικής και ειδικής αγωγής και τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών) για την ανίχνευση, αξιολόγηση και διάγνωση των δυνατοτήτων και των δυσκολιών των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Ελένη Τσάνταλη, Β΄ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης,

Αυτισμός με και χωρίς νοητική υστέρηση: 2 μελέτες περίπτωσης

Σ. Γκιαούρη, Χ. Γκιαούρης, Α. Αλευριάδου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Ανίχνευση δυσκολιών ψυχοκοινωνικής προσαρμογής σε παιδιά με νοητική αναπηρία μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών

Ανθούλα Νεραντζίδου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,

Παιδιά με αυτισμό σε τμήματα ένταξης: απόψεις και εμπειρίες νηπιαγωγών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1

18.00-20.00 : ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ [PLENARY SESSION]. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Δημήτρης Β. Γουδήρας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αρετή Οκαλίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μαρία Ράντζου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

18.00 – 18.30. Hermann- Triarchi, Ludwig- Maximilian University of Munich,

Εκπαιδευτικά προγράμματα ενσωμάτωσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το μοντέλο της Βαυαρίας

18.30- 19.00. Tova Most, Head of the Department of School Counseling and Special Education, Constantiner School of Education, Tel-Aviv University,

Speech Intelligibility and Social Aspects of Deaf and Hard of Hearing Children.

(Καταληπτότητα της ομιλίας και οι κοινωνικές της παράμετροι στα παιδιά με κώφωση και βαρηκοΐα).

19.00- 1930. Prof. Dr. Annette Leonhardt, Chair of Education of the Deaf and Hard of Hearing, Department of Pedagogy and Rehabilitation, Ludwig – Maximilian’s University of Munich,

Schooling of hearing impaired in Germany - Development and current status.

(Η σχολική εκπαίδευση των παιδιών με απώλεια ακοής στη Γερμανία – Ανάπτυξη και σύγχρονη κατάσταση).

19.30- 20.00. Συζήτηση

ΣΑΒΒΑΤΟ 3-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 6. (ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ)

09.00-11.00: ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής "INCLUDE",

Προσέγγιση της διαφορετικότητας και διαχείριση του στίγματος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1. (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΛΕΤΩΝ)

09.00-11.00:. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ:

Συντονίστρια: Μάρω Δόικου - Αυλίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ελισσάβετ Αλευρίδου, εκπαιδευτικός,

Δυσλεξία και προβλήματα συμπεριφοράς: η οπτική των μητέρων.

Πελαγία Αποστόλου, ΚΕΔΔΥ Δυτικής Θεσσαλονίκης,

Κοινωνικές σχέσεις των έφηβων με δυσλεξία.

Ανδρέας Γκαράνης, εκπαιδευτικός,

Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης των μαθητών με ελαφρά νοητική καθυστέρηση μέσα από την εφαρμογή της μεθόδου project,

Μάρω Δόικου - Αυλίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Η επίδραση της δυσλεξίας στις σχέσεις με τους συνομήλικους κατά τη φοίτηση στο σχολείο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 2. (ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ)

09.00-11.00: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Ιωάννης Αγαλιώτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Γ. Τσιναρέλης.

Γ. Τσιναρέλης, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Εγκεφαλική λειτουργία, μύθοι και πραγματικότητα στη γλώσσα και τα μαθηματικά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. η περίπτωση των μαθησιακών δυσκολιών.

Γ. Ανδριώτου, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Ι. Αγαλιώτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δ. Γουδήρας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Αξιολόγηση του σχολικού εγχειριδίου «η γλώσσα μου» για την α΄, β΄& γ΄ δημοτικού, ως προς τη λειτουργικότητα του για τη διδασκαλία μαθητών / -τριών με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Λυδία Αμπόνη-Τσούρα και συνεργάτες, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Ειδικές δυσκολίες στα μαθηματικά (δυσαριθμησία) σε παιδιά. Η πρώτη έκδοση ενός ψυχομετρικού εργαλείου μέτρησης των μαθηματικών δυσκολιών στο δημοτικό.

Γιώργος Κόσυβας, εκπαιδευτικός,

Λύση ανοιχτού προβλήματος από μαθητές με ειδικές ανάγκες: μια μελέτη περίπτωσης

Ιωάννης Αγαλιώτης, Ευθυμία Κόιου, Βασιλική Χρυσικού, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Διδάσκοντας γεωμετρία σε μαθητές με ήπιες εκπαιδευτικές ανάγκες: γνωστική ανάλυση και διδακτική διαχείριση συστηματικών λαθών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 3.

09.00-11.00 : ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Προεδρία: Ε. Φτιάκα, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιωάννης Φύκαρης, σχολικός σύμβουλος, Αργύρης Ήργης, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μ. Πιερίδου και Ε. Φτιάκα, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Eιδικοί και γονείς παιδιών με αναπηρίες στα γενικά σχολεία της Κύπρου: συνεργασία ή συνομωσία;

Ε.Φτιάκα, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Ο ρόλος των γονιών στην ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες: προτεραιότητες και προσωπικό κόστος

Α. Χηγιαννακού και Χ. Ιωάννου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου,

Γονείς παιδιών με αναπηρίες. το εκπαιδευτικό σύστημα και οι καθημερινές προκλήσεις

O. Mακρή και Α, Ήργης, εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης,

Η μετάβαση παιδιών με ειδικές ανάγκες από την οικογένεια στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η παρουσία και η συμβολή των γονέων

Σταμάτης Γαργαλιάνος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Διαχρονικές προσδοκίες εκπαιδευτών Α.Μ.Ε.Α. σε σχέση με τις δυνατότητες των μαθητών τους: η περίπτωση των παραστατικών τεχνών.

Ιωάννης Φύκαρης, Σχολικός Σύμβουλος, Άννα Μποβολή, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Η αξιοποίηση της διεπιστημονικής ομάδας στην διδακτική διαδικασία για την αντιμετώπιση μαθητή-θύματος ενδοοικογενειακής βίας.

Μαριλένα Καλαϊτζάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το ψυχολογικό και παιδαγωγικό περιβάλλον του οικογενειακού συστήματος των παιδιών με εμπόδια στη ζωή και τη μάθηση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 4.

09.00-11.00: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Λευκοθέα Καρτασίδου, Παναγιώτης Βαρσάμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ιωάννης Κ. Δημάκος, Πανεπιστήμιο Πατρών,

Ιωάννης Κ. Δημάκος, Πανεπιστήμιο Πατρών και Κίκα Θεοδώρου, εκπαιδευτικός Κύπρου.

Σύγκριση της αυτοαποτελεσματικότητας των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και μαθητών με κανονική επίδοση στο Δημοτικό.

Μαρίνα Λουάρη και Διαμάντω Φιλιππάτου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

Στάσεις τυπικών μαθητών απέναντι σε μαθητές με αναπηρία και σχεδιασμός προγράμματος παρέμβασης

Παναγιώτης Βαρσάμης, Λευκοθέα Καρτασίδου, Ιωάννα Παπακώστα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Εκτίμηση του σωματικού και του κοινωνικού εαυτού ατόμων με κινητικές αναπηρίες σε σχέση με το άλλο φύλο – μια πιλοτική ερευνά

Μαρινέλα Θεοδώρου, Μαρία Μούζουρου, Μαύρου Κατερίνα, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Πες το διαφορετικά!...: Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών σε θέματα εναλλακτικής επικοινωνίας ατόμων με αναπηρία

Μαρία Καργιώτη, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής,

Συναισθηματική υποστήριξη χαρισματικών μαθητών στο ελληνικό δημοτικό σχολείο

Χριστίνα Λάππα, Νικόλας Κυπαρισσός, Στέφανος Παρασκευόπουλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Εκπαίδευση Συζήτησης Παιδιών και Νέων με Μέτρια και Σοβαρή Νοητική Καθυστέρηση σε Μικρές Ομάδες

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 5.

09.00-11.00 : ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Προεδρία: Αναστασία Αθανασούλα- Ρέππα, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αλεξία Δ. Πέννα Β΄ ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Μαρία Ιακώβου- Χαραλάμπους, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αναστασία Αθανασούλα- Ρέππα, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Μαρία Ηλιοφώτου– Μένον, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αγγελίδης Νικόλαος Δ/ντης Σχολείου Ειδικής Αγωγής,

Πηγές επαγγελματικής ικανοποίησης και δυσαρέσκειας εκπαιδευτικών που εργάζονται με μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Αμαλία Α. Υφαντή και Βασιλική Σ. Φωτοπούλου, Πανεπιστήμιο Πατρών,

Επαγγελματισμός και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Μια εμπειρική μελέτη περίπτωσης.

Αλεξία Δ. Πέννα Β΄ ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δυτικής Θεσσαλονίκης,

Στάσεις και ετοιμότητα δασκάλων ως προς την ένταξη παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε γενικά σχολεία του τόπου κατοικίας.

Μαρία Ιακώβου- Χαραλάμπους και Σιμώνη Συμεωνίδου, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Από τις σπουδές περί αναπηρίας στις σπουδές περί αναπηρίας στην εκπαίδευση: μια αλυσιδωτή αντίδραση έτοιμη προς εκμετάλλευση.

Έλλη Σαμαρά, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Σπυρίδων- Γεώργιος Σούλης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Απόψεις για τους μαθητές με βαριές πολλαπλές αναπηρίες: το παράδειγμα των εκπαιδευτικών.

Μαρίνα Πατσίδου-Ηλιάδου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Η περίπτωση της συνεκπαίδευσης μαθητών με και χωρίς ειδικές ανάγκες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Τι λένε οι καθηγητές για την επιμόρφωση και την επαγγελματική τους επάρκεια

ΣΑΒΒΑΤΟ 3-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

09.00-11.30 : ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Ταουσάνης Χρήστος και Κότιος Κωνσταντίνος, Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας EMPLOY,

Παρεχόμενα προγράμματα και κατευθύνσεις σπουδών στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.)

Αλκμήνη Λαχανά και Ζαχαρένια Καραθανάση, εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής,

Παιδαγωγική παρέμβαση σε μαθητή προσχολικής ηλικίας με μέτρια νοητική υστέρηση.

Αλέξιος Μαστρογιάννης, σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και Ευγενία Κατσένη,

Γνωσιακός Συμπεριφορισμός στην Εκπαίδευση: Προαγωγή της ψυχικής υγείας, μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων Επικοινωνίας.

Πασχαλίδου Δέσποινα,

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων πρώτης γραφής σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Συνεργασία ειδικού παιδαγωγού και εργοθεραπευτή.

Τριανταφυλλιά Νατσιοπούλου, Χρυσούλα Μελισσά, Στέλλα Νενοπούλου, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Επαγγελματικό Ινστιούτο Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ),

Η εκπαίδευση φοιτητών με αναπηρίες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο γραφείο στήριξης φοιτητών.

Ανθούλα Νεραντζίδου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,

Παιδιά με αυτισμό σε τμήματα ένταξης: απόψεις και εμπειρίες νηπιαγωγών.

11.00 – 11.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 6

11.30-13.30: ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής "INCLUDE",

Προσέγγιση της διαφορετικότητας και διαχείριση του στίγματος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1. (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΛΕΤΩΝ)

11.30-13.30 : ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Προεδρία: Βασιλική Μητροπούλου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Αγαλιώτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεοδώρα Χασεκίδου, σχολική σύμβουλος Θεσσαλονίκης

11.30- 12-00: Gill Brackenbury, Institute of Education, University of London,

From Theory to Practice: Teaching children with special educational needs in UK mainstream schools

12.00 – 12.30: Dr. Maria Kambouri, Institute of Education, University of London,

Digital technologies in the Special Educational Needs (SEN) classroom: some issues and approaches from the UK.

12.30 – 13.00: Prof. Hannou Savolainen, University of Eastern Finland.

Responding to diversity and striving for excellence: the case of Finland.

13.00 – 13.30: Συζήτηση

13.30-16.00 : ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1 (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΛΕΤΩΝ)

13.30 – 16.00: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

«Σαν αστέρια στην γη». Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1. (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΛΕΤΩΝ)

16.00-18.00:. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Συντονιστής: Δημήτρης Β. Γουδήρας, Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Δημήτρης Β. Γουδήρας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Αξιολόγηση μαθητών και ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Ελευθερία Μπάκα, υποψήφια διδάκτωρ και Δημήτρης Β. Γουδήρας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Το Θεατρικό Παιχνίδι ως μέσο ενίσχυσης του εαυτού στην εκπαίδευση ατόμων τυπικής ανάπτυξης και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Έφη Λιόκου, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Δημήτρης Β. Γουδήρας, Αρετή Οκαλίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένου.

Δημήτρης Μουστάκας, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Δημήτρης Β. Γουδήρας, Αγαλιώτης Γιάννης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Οι αντιλήψεις των μαθητών της Β΄ /θμιας εκπαίδευσης για την επίλυση προβλημάτων και η ανακάλυψη των παραγόντων που εμποδίζουν την υψηλή επίδοση στο μάθημα των Μαθηματικών.

Σοφία Συμεωνίδου, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Δημήτρης Β. Γουδήρας, Αρετή Οκαλίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Οι γλωσσικές δυσκολίες στην ελληνική γλώσσα των μουσουλμάνων μαθητών με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε μειονοτικά σχολεία του Νομού Ροδόπης – Λάθη στον γραπτό λόγο στην ελληνική γλώσσα.

Ζωή Γούλα, εργοθεραπεύτρια, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Η δυσπραξία στο σχολείο και τη ζωή. Η εργοθεραπευτική αξιολόγηση και μέθοδοι παρέμβασης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 2. (ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ)

16.00-18.00: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Μαρία Καμπούρη, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κατερίνα Δημητριάδου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Αικατερίνη Σουσαμίδου, σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αικατερίνη Σουσαμίδου και Μαρία Αναγνωστοπούλου, σχολικοί σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Η κοινωνική αποδοχή και η αυτοεκτίμηση των μαθητών των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν Τμήμα Ένταξης.

Σπυρίδων-Γεώργιος Σούλης και Πηνειώ Χριστοδούλου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

Η αυτοεκτίμηση και η ενσυναίσθηση των παιδιών και των εφήβων με οπτική αναπηρία.

Κωνσταντίνος Δημουλάς, Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας,

Δυσκολία επικοινωνίας μαθητών με ειδικές ανάγκες λόγω κακής ερμηνείας του προσώπου των άλλων.

Αγάπη Βράντση και Κατερίνα Δημητριάδου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Αντιμετωπίζοντας τον αυτισμό στο δημοτικό σχολείο μέσα από ευέλικτες διδακτικές προσεγγίσεις: μια μελέτη περίπτωσης.

Ιωάννα Δημητριάδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Βασικές αρχές εκπαίδευσης των ατόμων με νοητική αναπηρία σε δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 3. (ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

16.00-18.00 : ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Προεδρία: Ιωάννα Βουλγαρέλλη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιωάννα Παπαβασιλείου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Έλσα Παυλίδου, υποψήφια διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Παντελής Γαλίτης, εκπαιδευτικός,

Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: υφιστάμενο πλαίσιο – προτάσεις αναβάθμισης του στην σύγχρονη ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα

Όλγα Ημέλλου. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής,

Αναζητώντας πρότυπα επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών σε ένα σχολειό για όλους τους μαθητές. Πορεία προς μια παιδαγωγική της διαφοροποίησης στη διδασκαλία-μάθηση ή εξ αρχής καθολικός σχεδιασμός με σκοπό τη μάθηση;

Ιωάννα Βουλγαρέλλη, Παράσχος Κανλής, Βασιλική Κόμλου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

Κοινωνικός αποκλεισμός και περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία μέσα από την εκπαίδευση

Έλσα Παυλίδου, Λευκοθέα Καρτασίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Φιλικές σχέσεις και ποιότητα ζωής των ατόμων με νοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες - μια βιβλιογραφική διερεύνηση

Μαρία Δερέκα, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής,

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε μαθητές με νοητική υστέρηση

Ανδρέας Δημητρόπουλος, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής,

Εργασία, Ενηλικότητα, Αναπηρία: Τρία Θέματα για Ένα Σχολείο – Η Περίπτωση των Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 4 (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 14)

16.00-18.00: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Προεδρία: Βάσω Παπαδοπούλου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Πνευματικός. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Μπάρμπας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Γ. Μπάρμπας, Π. Σταγιόπουλος, Ζ. Αμπράζη, Χ. Νιζάμη, Ε. Παπαναγιώτου, Χ. Σαρηπανίδης, Μ. Σκαρλάτου, Χ. Χαϊδευτού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μαθητές με νοητική ανεπάρκεια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: πορεία στο πουθενά

Ιωάννης Τρικκαλιώτης και Δημήτρης Πνευματικός. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

H διαφοροποίηση της διδασκαλίας προς όφελος παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γενική τάξη: πώς κρίνουν οι μαθητές τους χειρισμούς των εκπαιδευτικών;

Ελένη Χατζηζήση, Εκπαιδευτικός

Συμπεριφορά που εκδηλώνουν τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και φοιτούν σε τάξη γενικής αγωγής προς τους συμμαθητές τους τυπικής ανάπτυξης και το αντίστροφο

Σιμώνη Συμεωνίδου και Ελένη Φτιάκα, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Εκπαίδευση για την ένταξη: από την έρευνα στην πράξη.

Ανδρομάχη Νάνου, Κουλούσια Γεωργία Χαριοπολίτου Αικατερίνη, Ειδική Παιδαγωγός, Διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών Α.Π.Θ. Ειδικοί Παιδαγωγοί,

Ένταξη ή συμπεριληπτική εκπαίδευση; Μελέτη περιπτώσεων εφαρμογής των αντίστοιχων μοντέλων σε δύο τμήματα νηπιαγωγείου.

Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Ειρήνη Κεραμάρη, Κωνσταντίνος, Κεραμάρης, ειδικοί εκπαιδευτικοί,

Τα παιδιά της σιωπής, η κανονική τάξη και η περίπτωση της Αννούλας.

Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο Καθολικός Σχεδιασμός για τη Μάθηση ως λύση για τα «ανάπηρα» αναλυτικά προγράμματα σπουδών

ΣΑΒΒΑΤΟ 3-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 6. (ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ)

16.00-18.00: ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής "INCLUDE",

Προσέγγιση της διαφορετικότητας και διαχείριση του στίγματος.

18.00- 18.15: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. ΑΙΘΟΥΣΑ 1.

18.15- 19.15: ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΘΕΜΑ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Συντονίστρια: Prof. Annette Leonhardt

Gill Brackenbury, Institute of Education, University of London, UK.

Dr. Maria Kambouri, Institute of Education, University of London, UK.

Prof. Annette Leonhardt, Ludwig – Maximilian’s University of Munich, Germany.

Prof. Tova Most, University of Tel Aviv, Israel.

Prof. Hannou Savolainen, University of Eastern Finland.

Dr. Hermann- Triarchi, Ludwig – Maximilian’s University of Munich, Germany.

19.15- 19.30: Δημήτρης Β. Γουδήρας, Απολογισμός του Συνεδρίου

Τέλος των εργασιών του Συνεδρίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΙΘΟΥΣΑ 6. (ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ)

90.00- 11.00, 11.30-13.30, 16.00-18.00: ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ

ΑΓΩΓΗΣ «INCLUDE» http://includeed.blogspot.com/

Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Επιστημονική ευθύνη:

Δρ. Ανδρομάχη Νάνου, Ειδική παιδαγωγός,

Κουλούσια Γεωργία, ειδική παιδαγωγός, Med

Δηλώσεις συμμετοχής: johnsivenas@yahoo.gr

Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Γιάννης Σιβένας, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 Αίθουσα 6 (Αίθουσα γυμναστικής)

09.30-

11.00

«Στολίζοντας το δέντρο της ζωής» Μια προσέγγιση της διαφορετικότητας. Κουλούσια Γεωργία Μed., Ειδική Παιδαγωγός, Βιργινία Παπαγεωργίου, Ειδική παιδαγωγός, Ανδρομάχη Νάνου, Ειδική Παιδαγωγός, Διδάκτωρ Α.Π.Θ. Χαρακτηριστικό της συντροφιάς είναι η πολυμορφία. Τα παιδιά συναντιούνται, γνωρίζονται μεταξύ τους και πειραματίζονται με τα υλικά. Η μέθοδος και τα υλικά διαφοροποιούνται με κοινό στόχο.

11.10-

11.30 Διάλειμμα

11.30-13.30 “Πώς βλέπουμε τους άλλους” Πατσίδου-Ηλιάδου Μαρίνα, Δρ Α.Π.Θ., Σχολική Σύμβουλος Κουσαρέτα Νίκη, Ειδική Παιδαγωγός, Διευθύντρια ΤΕΕ Β΄Βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ξιάρχου Χριστίνα, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Ένα εργαστήρι όπου τα παιδιά παρατηρούν, πλησιάζουν και προσπαθούν να κατανοήσουν τη θέση του άλλου μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων, μουσική και κίνηση "Μαθαίνω τον εαυτό μου - Αναγνωρίζω τις κλίσεις και τα ταλέντα μου" Χαριοπολίτου Κατερίνα Σύμβουλος Επαγγελματικού Προαανατολισμού Νικολάου Ευαγγελία Εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Ρόδου, "Το Βιωματικό Εργαστήριο έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές/τριες λυκείου και γυμνασίου με και χωρίς ειδικές ανάγκες μέσα από κατάλληλα επιλεγμένες δραστηριότητες να έρθουν σε επαφή με πτυχές του εαυτού τους που μέχρι χθες τούς ήταν άγνωστες, να συνειδητοποιήσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους, να αναπτύξουν θετική αυτοαντίληψη και τέλος να ασκηθούν σε δεξιότητες συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης".

1.30-

14.00 Κουσουρέτα Νίκη «Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία στην ημιαυτόνομη διαβίωση με τον εκπαιδευτικό οδηγό «S.A.L.D.A.L» Παρουσίαση του προγράμματος σε εκπαιδευτικούς

14.00-

16.00 Μεσημβρινή διακοπή

16.00-

18.00

«Παιχνίδι με τα συναισθήματα». Χατζηκαλλία Κατερίνα Ψυχολόγος Med, Msc Δρ. Καραουλάνη Πηνελόπη, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βιώνουν συχνά αρνητικά συναισθήματα τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν . Μέσα από παιχνίδια ρόλων τα παιδιά εκφράζουν συναισθήματά, τα ζωγραφίζουν και παίζουν μ' αυτά
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...